Продължете към съдържанието

Зона за медицински услуги, които ще се получават на едно място обособяват в Котел

Отделението по вътрешни болести в Котел, се мести в сградата на общинския Медицински център (бившия Родилен дом) в града, информира kotel.bg. Идеята е на кмета на Община Котел Коста Каранашев и на изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен д-р Васислав Петров. Целта е от 1 ноември в Котел да се оформи здравна зона, в която всички медицински услуги, необходими на пациентите да могат да се получават на едно място.

„Непосредствената близост на Центъра за спешна медицинска помощ и Диагностично– консултативния център, с кабинетите на общопрактикуващите лекари доведе до логичната идея да се организира зона от такъв тип, която да предлага здравни услуги на едно място. Отдалечеността на Отделението по вътрешни болести към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, което беше в края на града, създаваше неудобство сред пациентите, нуждаещи се от хоспитализация. С преместването на отделението в Медицинския център се цели да се съкрати пътя на нуждаещите се от хоспитализация пациенти, които страдат от пулмологични и кардиологични заболявания. По този начин ще се улесни достъпът им до утвърдени лекари специалисти“, коментира промяната кметът на Община Котел Коста Каранашев.

„Жителите на Община Котел заслужават да имат място, в което да се възползват от съвременна медицинска апаратура, а болничният им престой да е в просторни и чисти стаи, всяка от които разполага със самостоятелен санитарен възел“, каза още градоначалникът.

„Отделението ни разполага с приемно-консултативен кабинет, трима лекари, седем медицински сестри и шест санитарки. Разкритите легла по пулмология и кардиология са 18. Отделението има собствен ехокардиограф и ЕКГ“, каза д-р Васислав Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“- Сливен. Той допълни, че професионалната дейност, осъществявана от лекарите и другите медицински специалисти е насочена към лежащо болни, спешни и планови пациенти с остри белодробни и сърдечно-съдови заболявания, които се нуждаят от активно болнично лечение.

Сградите, които ще предлагат здравни услуги в една зона с разположението си позволяват лесен достъп до медицинска помощ и на всички хора от групи в неравностойно положение, а Отделението по вътрешни болести ще продължи да осигурява денонощен прием на болни по спешност, 12-часов планов прием и 24-часова диагностика на пациенти от Община Котел.