Продължете към съдържанието

Започна новата учебна година в МУ-Плевен

По време на тържествена церемония първокурсниците положиха академична клетва, а ректорът връчи студентските им книжки  

500 студенти първокурсници положиха академична клетва при откриването на новата учебна година в Медицинския университет в Плевен.  

Тържествената церемония се проведе в зала „Магнум“ на Втора клинична база. По време на нея новоприетите студенти в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве, бяха приветствани от академичното ръководство на университета и преподаватели.  Ректорът проф. д-р Добромир Димитров се обърна към тях с думите: „Бъдете сигурни, че вашите емоции са същите както на младежите от първия випуск през 1974 г., когато е основан нашият университет в град Плевен“.

И припомни, че догодина Медицинският университет в Плевен ще отбележи 50 години от създаването си с поредица от събития и научни форуми. „В своята половинвековна история на развитие и утвърждаване днес нашият университет се откроява на картата на висшето образование в Европа като съвременен образователен и научно-изследователски център с приоритет в телемедицината, роботизираната хирургия, персонализираната медицина и биопринтирането“, каза още проф. д-р Димитров.

Ректорът изтъкна, че висшето училище постоянно обновява дигиталното си портфолио с високотехнологични образователни инструменти, за да отговаря на изискванията на съвременното поколение. „Вярвам, че бъдещето на науката, на медицината, на общественото здраве, на фармацията, на здравните грижи зависи от вас. От вас се очаква с натрупаните знания и умения да работите така, че българският пациент да получава качествени здравни грижи и услуги“, се обърна към първокурсниците ректорът. Поздрав към новите си колеги отправи и председателят на Студентския съвет стажант-лекар Мария Челебиева, а в отговор на приветствията думата бе дадена на първокурсника, приет с най-висок бал 40,97 от 42- Мария Тодорова. Тя е специалност „Медицина“ и е възпитаник е на СОУ „Иван Вазов“. След това  първокурсниците изпълниха ритуала по полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С нея студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

Ритуалът е въведен през 2018 г. След това ректорът проф. д-р Димитров, тържествено връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал студенти от отделните специалности на вуза.