Често родителите нямат културата, за да хранят правилно децата от 1 до 3 г., когато се формират правилните хранителни навици, казва проф. д-р Миглена Георгиева, детски гастроентеролог
Проф. д-р Миглена Георгиева, д.м., е детски гастроентеролог. Завършва медицина през 1986 г. в Ленинград – „Ленинградски педиатрически медицински институт“ с пълно отличие. През 1996 г. защитава дисертация в областта на детската гастроентерология. През 1992 г. придобива специалност по детски болести. През 2005 г.- специалност по детска гастроентерология. През 2010 г. се хабилитира към Катедрата по педиатрия и медицинска генетика – МУ Варна. През 2018 г. придобива специалност по хранене и диететика. От 2014 г. и понастоящем е Началник Втора детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ Варна. Работи в областта на детската гастроентерология и хранене. Има специализации в Полша, Словения, Испания и Австрия. Има над 200 публикации и участия в български и чужди списания, конгреси, конференции. С нея разговаряхме за храненето при децата и вреди ли модерната фаст фуудс храна на здравето им.

-Проф. Георгиева, какво е мнението ви за т.нар.фаст фууд храна, която е любима на подрастващите. Вреди ли им тя?
– Като детски гастроентеролог, мога да кажа, че заболяванията на храносмилателния тракт при децата са чести. Те се конкурират по честота с нефрологичните заболявания. На второ място са след заболяванията на дихателната система, както на горния, така и на долния храносмилателен отдел. Храненето особено в ученическа възраст е доста проблемно и това важи не само за България, а цяла Европа. Използва се масово фаст фууд храна, което води често до болки в горния отдел на корема. Често при децата се появява гадене, прилошаване, оригване, киселини и прочие. Това изисква консултация с детски гастроентеролог и назначаването на различни препарати от групата на инхибиторите на протонната помпа, и Н2 блокерите. Преди да преминем към лечение, ние лекарите на първо място съветваме да се промени диетичния режим, а след това, ако се налага да се премине към лечение с медикаменти.
-Как си обяснявате факта, че често малки деца отказват прием на каквито и да е плодове или зеленчуци?
– Това е в резултат на семейното възпитание и пример. Много от майките се радват, когато децата им поемат огромни количества храна. Това не е правилно. Било то тип мляко, пюрета или каши, които не са съобразени с количеството, което може да поеме детския стомах. Често децата в ранна кърмаческа възраст повръщат, а по нататък след първата година, майките ги пристрастяват към консумацията на обща храна. Тя не може да се използва за храненето на децата от 1 до 3 годишна възраст, тъй като в тази възраст те трябва да бъдат научени на правилно хранене. В храненето трябва да съществуват петте компонента – плодове, зеленчуци, зърнени храни, мляко и месо с бобови храни. Факт е, че е необходима социална профилактика, както и обучение на родителите, защото много от тях не знаят тези подробности. Най-лесният начин е да купиш от магазина чипсове, снаксове, кроасан или баница и да решиш проблема със закуската на детето. В този аспект трябва да се работи, да се говори на родителите, за да са наясно те, с какво е добре да се храни детето. Така те ще свикнат със здравословните навици и правилният начин на хранене.