Продължете към съдържанието

Заболеваемостта от грип в област Ловеч все още е в рамките на нормалните стойности за сезона

192 на 10 хиляди е заболеваемостта от грип и Остри респираторни заболявания /ОРЗ/в област Ловеч, при 129 на 10 хил. за предходната седмица, информират от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.  

Регистрираната заболеваемост все още е в рамките на нормалните стойности за сезона, но е критерий за подем на епидемичния процес от грип в областта. Продължава ежедневното събиране и анализиране на данни за прегледани пациенти с данни за грип и ОРЗ от амбулатории за първична медицинска помощ, включени в сентинелен надзор на грип и ОРЗ.

В същото време по данни на образователните институции на територията на община Троян, събрани от Общинската администрация, на 23 януари броят отсъстващи деца в училищата и на тези в детските градина, поради заболяване от грип, остава под 30 %.
Във всички училища от община Троян, общо 11 на брой, отсъстват общо 259 ученици, или 11 % от общия брой на учениците. В детските градини, общо 7 на брой, отсъстват 21 % от децата.
Традиционно за сезона на грип и настинки, образователните институции спазват повишени мерки за превенция на разпространението на заболеваемостта. Засилен е сутрешният филтър за прием на деца и ученици, засилена е дезинфекцията на помещения и повърхности, както и през останалото време – не се допускат на занимания деца, които са болни или имат симптоми на грип. Спазват се предписанията за превенция на Министерство на здравеопазването и РЗИ.