Продължете към съдържанието

За да си добър лекар трябва да си добър човек, казва студентката първокурсничка приета с най-висок бал в специалност медицина на МУ-Плевен  

  • Новини

Над 500 студенти първи курс за 49-а година ще прекрачат прага на МУ-Плевен, утре, когато с тържествена церемония ще бъде открита учебната година. В навечерието на старта на академичната и учебна година, разговаряме с Мария Тодорова, студентката, приета с най-висок бал в специалност „Медицина“. Тя е 18- годишна плевенчанка, завършила е СОУ „Иван Вазов“ в града.

Мария, ще е първи курс в специалност „Медицина“ в МУ-Плевен и споделя, че всичко е започнало, когато била в 7-и клас, и трябвало да избере паралелка, в която да учи. Родителите й я подкрепили в избора на паралелка с биология и химия, тъй като са видели, че има интерес към тях. За приемните изпити по биология и химия за МУ-Плевен, се е подготвяла около две години. Младата дама казва, че надеждите й нагласата й относно обучението и студентските години е изключително позитивна. Очаква да срещне хора, с еднакви интереси като нейните, да участват активно в студентският живот, но и в научните форуми и конференции, които се провеждат непрекъснато в университета. Първокурсничката казва, че иска в бъдеще да специализира ендокринология или микробиология, но не отрича, че желанието и може да се промени. В семейството на Мария Тодорова,  няма лекари и тя ще е първа.  Студентката, която след време ще стане лекар, казва, че един медик, за да е добър трябва първо да е добър човек и да умее да поема отговорност за решенията и действията си. „Смятам, че добрият лекар трябва да е отдаден напълно на професията. По повод старта на учебната година искам да пожелая на себе си и колегите ми на първо място да имаме воля да изучаваме медицина. Нужна ще ни е и сила, за да носим тежестта на лекарската професия. Иска ми се всички да бъдем толерантни един към друг, да си помагаме, защото това не е състезание, а по-скоро път, по който поемаме, за да помагаме на хората“, каза Мария Тодорова.