Продължете към съдържанието

За 49-а година над 500 първокурсници посреща в понеделник  МУ- Плевен

Над 500 студенти-първокурсници ще посрещне в понеделник Медицински университет-Плевен /МУ-Плевен/. Те са приети за обучение в магистърските и бакалавърските програми по професионалните направления медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве.

На 11 септември, за 49-а поредна година МУ-Плевен, ще посрещне своите студенти с тържествено откриване на новата академична 2023/2024 година от 10 ч., в зала „Магнум“ на Втора клинична база „Проф. Марин Ганчев“. На старта на новата учебна година към новоприетите студенти ще се обърне ректорът на плевенската Алма Матер проф. д-р Добромир Димитров. Приятелски поздрав към новите колеги ще отправи Председателят на Студентски съвет – стажант-лекар Мария Челебиева. В отговор на приветствията думата ще бъде дадена на първокурсника, приет с най-висок бал от Кандидатстудентска кампания 2023 – Мария Тодорова, специалност „Медицина“, която е възпитаник на СУ „Иван Вазов“.  

В края на тържеството първокурсниците ще изпълнят ритуала по полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. С клетвата студентите декларират, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите.

Финален музикален поздрав за студенти, преподаватели и гости ще поднесат младите таланти от град Плевен – Стефани Славчева и Марина Бадева. Техен вокален педагог е Анелия Дечева, ръководител на Общинска хорова формация „Гена Димитрова“. Младите солистки са носители на множество престижни награди от национални и международни конкурси.

След тържествената част първокурсниците ще получат студентските си книжки и указания за учебния процес по факултети от деканите на основните звена и директора на медицинския колеж. На 11 септември 2023 г. от 13 ч. в МУ-Плевен ще стартират редовните учебни занятия за новоприетите студенти.