Продължете към съдържанието

В сезона на алергиите и полинозата

Доц. д-р Ваня Цветкова: Имунотерапия назначена от алерголог  може да промени хода на алергията и да модифицира имунния отговор

Доц. д-р Ваня Цветкова е ръководител на Клиника по алергология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Темата, по която разговаряме с нея е за сенната хрема или полинозата, която в момента е в разгара си.

Доц. д-р Ваня Цветкова, началник Клиника по алергология при УМБАЛ“Георги Странски“ в Плевен

Доц. д-р Цветкова, зачестяват ли пациентите, които страдат от сенна хрема през пролетните месеци и лятото? Какви са първите симптоми, които могат да наведат пациентите, че страдат от полиноза?

-Първите симптоми, с които пациентите могат да свържат оплакванията си с алергия са толкова типични, че те сами се ориентират за това. Сред тях са сълзене от очите, бистра хрема, сърбеж на носа, запушване и кихане. Пациенти, които имат пролетна алергия само към полени, знаят кога се  появят симптомите им, за това смело мога да кажа, че те се самолекуват. Използват медикаменти, които им се препоръчват в аптеките, което не е грешно, провеждат лечение с таблетки или спрей за нос и нещата приключват до следващата пролет. Проблемът при тях е, че алергията към полени т.е. сенсибилизацията към полени не се лекува по детайлно от специалисти и може да се разшири. Това означава, че пациентите стават чувствителни и към други алергени от околната среда, и оплакванията само от пролетни могат да станат целогодишни.

Какво бихте посъветвали тези пациенти?

– Съветът ми към тях е да посетят поне веднъж в живота си специалист алерголог, за да се уточни към какво точно са алергични. Да получат насоки за лечение и поведение през този период и след това да могат да продължат лечението си и сами.

Освен гореизброените симптоми, при полинозата появяват ли се и други?

Да, много често пациенти, които имат алергия към полени освен симптоми от горните дихателни пътища получават и обриви, които се изразяват, чрез т.нар. ортикария. Минавайки покрай цъфтящи растения, които причиняват симптомите-кихане, сърбеж на носа и очите, точно в този момент могат да получат и ортикария.

Зачестяват ли децата, които развиват полиноза?

-Разбира се. Алергичните болести стартират още в детството и са свързани с т.нар.атопичен марж, които включва три неща – атопичен дерматит, алергичен ринит и астма. Много често атопичният дерматит стартира още в бебешка възраст, а алергичният ринит се появява в 2-3 годишна възраст. Действително през последните години се забелязва отключване на алергичните симптоми свързани с полени във все по-ранна възраст. При правилно лекуване, пациентите получават ремисии с години, особено ако те са възползват от специфичното лечение – имунотерапия с алергени. При тези пациенти, които се лекуват с алергени, шансът да бъдат излекувани на 90% и е много голям. За това съветвам пациентите, да не пренебрегват симптомите, които продължават определени дни през пролетта, или няколко месеца, за да не се задълбочават алергиите. Добре е да се знае, че алергичният ринит е рисков фактор за астма и при неправилно или нелекувано състояние може да се появи свиркащо дишане, затруднено дишане и астма. Алерголозите  освен обичайните методи за лечение,  които предписват и общопрактивуващите лекари и УНГ, пулмолози и дерматолози, използват и специфично лечение. Имунотерапия, но назначена от алерголог, която е единственото лечение, което може да промени хода на болестта и да модифицира имунния отговор.