Продължете към съдържанието

В навечерието на Световния ден на здравето дипломираха специалисти от Факултет „Обществено здраве“ на МУ-Плевен

Днес се състоя тържествена церемония по дипломиране на Випуск 2024 от Факултет „Обществено здраве“ към Медицински университет – Плевен. Празникът за абсолвентите се състоя в зала „Магнум“, на Втора клинична база. По традиция дипломирането се провежда в навечерието на 7 април – Световният ден на здравето.

Дипломи за завършено висше образование получиха общо 84 дипломанти – 20 бакалаври от специалност „Управление на здравните грижи”, 33 магистри от специалност „Управление на здравните грижи“ и 31 магистри от специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. Първа по успех е отличникът на випуска – Алена Милкова Петракиева, бакалавър по Управление на здравните грижи, която ще отговори на приветствията на ректора на МУ-Плевен и официалните гости на събитието. В Годината на 50-годишния юбилей на МУ-Плевен академичната общност чества втора важна годишнина – 20 години от разкриването на Факултета по Обществено здраве. Официално, 2 септември 2004 г. е рождената дата на Факултет „Обществено здраве”, на която с Решение на НС на Република България (ДВ №79/10.09.2004 г.) Висшият медицински институт – Плевен е преобразуван в университет с два факултета. Факултет по медицина и Факултет по обществено здраве. Мисията на Факултета е да осигурява обучение и подготовка на студенти от различни специалности, бъдещи професионалисти в областта на общественото здраве, да извършва задълбочени научни изследвания по актуални проблеми и да осигурява експертни становища и консултации. От стартирането на първата бакалавърска програма по Управление на здравните грижи през 1996 г. досега са подготвени и дипломирани повече от хиляда бакалаври и над триста магистри.

По време на празника в словото си ректорът на МУ- Плевен проф. д-р Добромир Димитров подчерта важността на събитието, което се провежда в година, когато се честват 50 години медицинско образование и наука в гр. Плевен и 20 години от създаването на факултет „Обществено здраве“. „Трябва да напомним, че нашите успехи са в резултат на многогодишния труд на поколения видни ръководители, преподаватели и учители“, посочи проф. Димитров и цитира Исак Нютон: „Ако съм стигнал далеч в живота си, то е защото стъпвах върху рамене на гиганти“.

Той каза, че факултетът по „ Обществено здраве“ се развива динамично, отговаряйки адекватно на изискванията на пазара и обяви, че от тази година ще се добавят две нови специалности в портфолиото му – бакалавърска програма по „Кинезитерапия“ и магистърска програма „Икономика и организация на лечебните заведения“. Магистърската програма ще се преподава съвместно с Висшето училище по застраховане и финанси – София, каза още проф. д-р Димитров.

Сред гостите на дипломирането бе и зам.-министъра на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, който е възпитаник на МУ – Плевен. В приветствието си той посочи, че професионализмът на преподавателите продължава да допринася за международния авторитет на МУ – Плевен като едно от знаковите в страна висши учебни заведения. „Сигурен съм, че в стремежа си да предадете на своите възпитаници богатия си академичен опит и практически знания вие сте им осигурили отлична подготовка за предизвикателствата пред опазване на общественото здраве“, каза доц.д-р Стефановски. След поздравителните слова на гостите дипломантите изрекоха и клетвата, а ректорът връчи дипломите им. Първи дипломи получиха отличниците на випуска, които са 20. По традиция на церемонията присъстваха и дами, които по време на обучението си са станали майки. Те и дъщерите им, тъй като тази година се оказа, че са се родили момичета получиха специални подаръци.