Продължете към съдържанието

В Бургас се провежда акцията „Кръводари и пример бъди!“ за Деня на народните будителите

Включете се в акцията „Кръводари и пример бъди!“ за Деня на будителите в Бургас. Тя ще се проведе в три поредни дни – 1, 2 и 3 ноември, като всеки желаещ може да заяви предварително дата и час с попълването на този формуляр: https://s.shopeee.com/Ol0N

Инициативата се организира съвместно от Община Бургас, УМБАЛ Бургас и Асоциацията на студентите по медицина в България – Бургас (АСМБ-Бургас) и цели насърчаване на кръводаряването, повишаване ангажираността на обществото и привличане на нови кръводарители.

Един от първите, които се включиха в кампанията е д-р Светослав Тодоров, който е зам. -директор на УМБАЛ „Бургас“ и общински съветник.

Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Важно е да се отбележи, че кръводарителите трябва да са нахранени и добре хидратирани, тогава даряването протича по-лесно. Освен, че помага за спасяването на човешки живот, кръводаряването носи ползи и за здравето на кръводарителя – повишава имунитета, предпазва от определени заболявания, води до регулярно обновяване на кръвта. Дарителите получават и два дни платен отпуск. 

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Въпреки тенденцията дарителите в Бургас да се увеличават, расте броят на операциите в региона, както и нуждата и от кръв и кръвни продукти. Тази нужда може да бъде задоволена само с регулярно даряване. 

В Бургас кръводаряването се осъществява в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас, което се намира на гърба на Първа поликлиника (ДКЦ 1).