Продължете към съдържанието

Ученици сплетоха венец от билки на Еньовден в Плевен

Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“, заедно със стопаните на НЧ „Родолюбие“ в Плевен, спазиха традициите, свързани с отбелязването на Еньовден днес. 

Exif_JPEG_420

Явор Стоянов – председател на читалището, посрещна групата единадесетокласници от гимназията, водени от техните преподаватели. Пред младежите бяха представени различни билки, събрани в ранните часове на деня. Явор Стоянов разказа за значението на всяка билка, за самодивите и поверията, свързани с Еньовден, за силата на желанията в навечерието на празника. Тийнейджърите научиха също, че билките трябва да се събират по росата и че от тях самодивите правят венец. Той се слага над входната врата и всеки трябва да мине под него за здраве.

Exif_JPEG_420

Единадесетокласниците довършиха венеца, започнат от председателя на читалището, като всеки един сложи билка по свой избор и я завърза с червен конец. Гостуването в „Родолюбие“ завърши с почерпка, подготвена от домакините с домашно направен от тях сок от бъз. На тръгване всеки от гостите получи букет от набраните билки за здраве.

Exif_JPEG_420

Празникът на билките се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето, „трепти“, „играе“ и който види това ще бъде здрав през годината.