Продължете към съдържанието

Плевенски медици и възпитаник на МУ с награди от БЛС по повод Деня на българския лекар

На официална церемония в столицата се отбеляза Денят на българския лекар, който се чества на 19 октомври, в деня на Св. Иван Рилски, който е  покровител на българите и медиците. На тържествената церемония по връчване на наградите „Лекар на годината“ плевенски медици и възпитаник на МУ са отличени в три категории. Това са д-р Венцислав Грозев, доц. д-р Явор Иванов и д-р Цанко Йоцов.

Денят на българския лекар се отбелязва по идея на д-р Тотко Найденов и проф. Андрей Кехайов, които са инициатори на събитието „Лекар на годината“. Сред гостите за поредна година е бил  президентът г-н Румен Радев, който отново е уважил гилдията и е присъствал на церемонията заедно със съпругата си г-жа Десислава Радева. Той е заявил, че фокусът на всяка реформа в здравеопазването трябва да бъдат младите български лекари – условия на труд, на мотивация, на социален престиж, на реализация.  „Има нещо много специално в професията ви и това е, че всеки човек в България може да определи своя приз за лекар на годината“, е казал президентът. Държавният глава е връчил отличията на младите медицински надежди на България, в категорията “Ти си нашето бъдеще“.

Тази година носителите на приза са шест специалисти, сред които е и д-р Цанко Йоцов, който е плевенски възпитаник.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който е сред възстановителите на БЛС, пък е връчил наградите в  категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Носителите на този приз са четирима медици, сред които е и хирургът д-р Венцислав Грозев, дългогодишен председател на РК на БЛС в Плевен, както и бивш председател на съсловната организация на национално ниво.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов е отличил победителите в категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Носителите на званието са седем български медици, сред които е и доц. д-р Явор Иванов, специалист по белодробни болести и началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен.