Продължете към съдържанието

Старшата сестра на хемодиализата в Севлиевската болница спаси пациент в самолет

Около час след излитането самолет по линията Барселона – София, пътничка на борда се е почувствала зле. Тя била вкочанена, неконтактна, с пяна на устата, оказвало се, че през нощта е била на диализа, обезводнена, без да е яла и спала, с вероятност за ниско кръвно налягане.

Заради бързото влошаване на състоянието ѝ, пилотът започва да търси начин за извънредно кацане на най-близкото летище, за да бъде приета пациентката в болница. Нискотарифната компания не разполагала със спешна чанта, нямала дори апарат за кръвно налягане. Настанала суматоха.

По чудо, сред пътниците в самолета се оказва Даниела Георгиева – старшата сестра на отделението по хемодиализа на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево.

Тя успокоила екипажа и се погрижила за пациентката. Не се е отделила от нея нито за секунда, дала ѝ е капки за кръвно, захар, кока – кола, сол, вода, медикаменти, а адекватните й действие не просто спасили жената, но благодарение на нея самолетът достигнал до своята крайна дестинация, без усложнения и без извънредно кацане.