Продължете към съдържанието

Средношколци от СУ „Иван Вазов“ научиха как могат да спасят човешки живот с няколко лесни стъпки

Кампанията се организира от български анестезиолози, а в Плевен премина под егидата на ректора на МУ-Плевен

В СУ „Иван Вазов“ – Плевен, в Световния ден на анестезиолога – 16 октомври, се проведе инициатива на група български реаниматори, която премина под мотото „Научи се да спасяваш живот с няколко лесни стъпки“.

Кампанията е насочена към средношколци и е със съдействието на Лазар Радков и фондация „Даня“, а в Плевен бе подкрепена и от ректора на МУ-Плевен, проф. д-р Добромир Димитров. Подобни срещи с ученици се проведоха във Велико Търново и Варна.

 „Инициативата е спонтанна и не е организирана на държавно ниво“, поясни доц. д-р Стефановски, който беше модератор в Плевен. Той е специалист по спешна медицина и анестезиология и интензивно лечение. Кампанията в Плевен в СУ „Иван Вазов“, се проведе под егидата на ректора на Медицински университет – Плевен, проф. д-р Добромир Димитров и беше пред ученици от 11-и клас. Доц. д-р Стефановски, поясни, че целта на инициативата, е да се запознаят дори и най-малките ученици, че могат да спасят живот. „Всеки може да спаси живот и то с двете си ръце. Не е нужно специално образование. Достатъчни са само две ръце“, каза доц. д-р Стефановски. И продължи, че е важно подрастващите да знаят, че не бива да се страхуват, че ще навредят и да опитат да помогнат, ако някой има нужда от тях. „Стъпките са лесни. Първото, което трябва да се предприеме е да се уверим, че мястото, на което се намира пострадалият е безопасно. След това да се зададе един обикновен въпрос, „Как си“? Така се получава информация човекът в какво състояние е, диша ли, в съзнание ли е, а самият той може да съобщи, какво му е. Ако не отговори обаче-директно може да се започне сърдечен масаж“, поясни специалистът.

Доц. д-р Стефановски отговори и на въпроса дали обществото е наясно с това как да помогне на пострадал. „Общество като понятие е доста голямо. Тук ще кажа, че напоследък, чрез събитията, които се случват в последно време прочетох една книга от еврейски писател „Как да превъзпиташ фанатик?“. Финалът й е с интересен въпрос “Какво може да направим, когато видим голям пожар?“. Често пъти едни ще избягат бързо, за да се спасят, втори пък ще пишат гневни писма до медии и институции, а трети, както и всеки един от нас, да започне малко по-малко да гаси пожара с подръчни средства. Така и с обучението на младите. За това ние смятаме, че с подобни кампании ще успеем по-малко да възпитаме подрастващите, към знания и умения“, допълни доц. д-р Стефановски. „Както казах, инициативата се проведе в Световния ден на анестезиолога, за това искам да пожелая на колегите- здраве, всички да са силни, да помагаме на болните и да не пестим силите си“, каза доц. д-р Стефановски.