Продължете към съдържанието

Със своя песен и везано знаме тръгва Националният поход „По стъпките на Апостола“ Плевен – Карлово

Националният поход „По стъпките на Апостола“ Плевен – Карлово ще потегли за 30-и път с близо 250 участници, от които 67 ученици, но вече със собствена песен и ново везано знаме. Новината съобщиха на среща с журналисти в Община Плевен председателят на Общинския комитет и Сдружение „Васил Левски“ д-р Галина Цветкова и почетният председател на Комитета и инициатор на похода Васил Копчев. На срещата присъстваха Секретарят на Община Плевен Соня Ганева, дългогодишният водач на лъч Свилен Стойчев, участници в похода от плевенски училища.

Осем лъча в състав от 17 до 77 участници ще потеглят на датите  13, 14 и 15 юли, за да преминат Стара планина по различни маршрути и да пристигнат в родния град на Апостола Карлово на 18 юли, където ще бъдат посрещнати тържествено и ще участват в събитията, посветени на 187-ата годишнина от рождението на най-великия българин за всички времена.

Най-възрастният участник е 79-годишният наследник на Васил Левски – Васил Чардаклиев, а най-малката участничка – на две години и половина,  е внучката на ръководителката на похода д-р Галина Цветкова. По стъпките на Апостола ще тръгнат представители на градовете Плевен, София, Карлово, Никопол, Пловдив, Варна, Видин, Велико Търново, Тетевен, Ябланица, българи, живеещи в САЩ, а за първи път – англичани, австрийци и сърби.

Националният поход  „По стъпките на Апостола“ вече има своя „химн“ и специално изработено везано знаме, съобщи още д-р Цветкова. Песента, която е подарък за ръководителите и участниците,  се нарича „Небе в очите ти“. Автор на музиката е Георги Милтиядов, на текста – Десислава Софрониева, изпълнението е на квартет „Белканто“. Песента ще прозвучи за първи път на 11 юли, когато пред паметника на Васил Левски в Плевен по традиция ще бъде открит походът. Идеята за везано знаме е от години и нейната реализация вече е факт благодарение на финансовата подкрепа на участници в похода от София, Варна и Карлово. На знамето са изписани мисли на Апостола, началната година на похода – 1995-а, отбелязано е и неговото 30-о издание.

Също за първа година по време на прехода Балкана ще бъде огласен от изпълнения с гайда и тъпан на ученици от Националното училище по изкуствата „П. Пипков“ – Плевен, които са сред участниците. По идея на директора на Общоградското средношколско общежитие копие на портрет на патрона на общежитието Данаил Попов, който е един от най-верните съратници на Апостола, ще бъде подарено на Националния музей „Васил Левски“ – Карлово. Картината е дело на художника Венцислав Василев, който е автор и на барелефа на Данаил Попов на едноименния булевард в Плевен. 

Стремежът ни е повече млади хора да  извървят пътеките на Апостола. Така ще променим България, сподели по време на срещата инициаторът на похода и Почетен гражданин на Плевен Васил Копчев.