Продължете към съдържанието

С множество инициативи РЗИ и Община Велико Търново отбелязват деня за борба с тютюнопушенето

По повод на Световния ден без тютюнопушене – 31 май, Регионална здравна инспекция – Велико Търново, в партньорство с Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902”, Младежки дом – Велико Търново и Младежки дом – Горна Оряховицаq организират здравно-образователна кампания под мотото „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда”.  Инициативите са започнали още на 29 април и продължават. Сред тях е конкурс за изработване на разделител за книга на тема „Тютюнът замърсявя”, като той е за деца и ученици от област Велико Търново.

Днес – 31 май от 10 до 14 ч ще се проведе образователна акция в парк „Дружба“ във Велико Търново под наслов „За чиста околна среда”. Тя включва консултации за отказване от тютюнопушенето,  изследване на дишането на активни и пасивни пушачи, ателие с интерактивни игри по темите „Аз не пуша, защото“ , както и „Какво ще спечеля, ако не пуша”.  В деня на детето 1 юни от 10 до 14 ч.ще се проведе образователна акция на открито, като тя ще е пред Младежкият дом в Горна Оряховица, а мотото е „Тютюнопушенето и децата“. По време на нея ще се проведат консултации за отказване от тютюнопушене, рисуване с тебешири на асфалт и върху балони, и други. На 4 юни от 10,30 до 13 ч. пък ще се проведе Спортно-туристически празник в околностите на град Велико Търново  (парк Ксилифор). По време на него ще бъде представена изложба на рисунки, колажи и макети, изработени от ученици във връзка с  проведени предишни конкурси по темата тютюнопушене. Също ще има  консултации за отказване от тютюнопушене в рамките на разкритата „Клиника на открито”.  В хода на инициативата деца и ученици ще участват в различни спортни дисциплини и състезания като алтернатива на тютюнопушенето.

Всяка изпушена цигара или използван тютюнев продукт губи ценни ресурси, от които зависи нашето съществуване. Откажете се от тютюна сега, за да спасим планетата Земя, призовават организаторите.