Продължете към съдържанието

Ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров бе на работно посещение в Япония

По покана на Н.Пр. Посланика на България Мариета Арабаджиева Медицински университет – Плевен взе участие в нетуъркинг събитие и прием в Посолството на България в Токио, Япония. На форума присъстваха представители на български и японски университети.

В рамките на събитието проф. д-р Добромир Димитров презентира пред аудиторията приоритетите в дейността на МУ-Плевен и важни факти от 50-годишната история, настоящи проекти и традициите в обучението на японски студенти по медицина във висшето училище. Поканени бяха дипломирани и практикуващи лекарската професия в Япония възпитаници на МУ-Плевен, на които Ректорът връчи юбилейния знак на университета.  Отличените наши японски дипломанти бяха д-р Мачи Мори, д-р Козуе Сакаино, д-р Рие Чида и д-р Ютака Минагава. Проф. Димитров коментира срещата си с тях в българското посолство така: „След представянето на всички университети настъпи още по-вълнуващ момент – изказванията на нашите лекари. Поздравиха на български език. Невероятни лични истории. Една от тях бе станала пластичен хирург и преподаваше като асистент в Медицинският Факултет на Токийският Университет. Усещането да видиш след години успял възпитаник на МУ-Плевен е страхотно. Винаги ме е обземало едно истинско чувство на гордост. Позволихме си да ги изненадаме с връчването на плакет по повод 50-годишният ни юбилей. Отново рядко изпитвана емоция и вълнение.“

На 15 юни 2024 г. представителите на МУ-Плевен взеха участие в  Европейското изложение за висше образование (EHEF) в гр. Токио, Япония. Във форума се представиха 66 европейски университети и институции.

По време на посещението си в Япония представителите на МУ-Плевен реализираха работно посещение Университета Китасато с цел запознаване с ръководството. Университетът Китасато се отличава с изследователския си институт и учени с ключова роля в развитието на медицината, сред които и Нобелов лауреат. Ректорите на двата университета проведоха конструктивен диалог по отношение на обмен на студенти и преподаватели, опит в областта на роботизираната хирургия и очертаха допирни точки за бъдещо сътрудничество.