Продължете към съдържанието

Ректорът на МУ-Плевен връчи титлата Доктор хонорис кауза на проф. д-р Цветомир Луканов

За първи път в 49-годишната история на университета негов възпитаник получава почетната титла

С тържествена церемония по присъждане на почетното звание Доктор хонорис кауза на проф. д-р Цветомир Луканов, един от най-успешните детски кардиохирурзи в Германия, започна 20-ата Юбилейна конференция за студенти и млади лекари, която е традиционна за МУ-Плевен.

Огърлицата и почетната титла беше връчена от ректорът на МУ-Плевен, проф. д-р Добромир Димитров на проф. д-р Цветомир Луканов. Ректорът се обърна към аудиторията с думите:„ Изключително съм развълнуван от този паметен миг. След няколко години в нашето висше училище отново връчваме титлата Доктор хонорис кауза. Развълнуван съм, защото за първи път в 49-годишната историята на университета титлата се връчва на наш възпитаник. Това е изключително рядко и вълнуващо събитие за всяка академична общност. Наистина колаборацията и възможностите за сътрудничество с проф. д-р Луканов са много и на високо ниво. Искам да споделя пред вас  няколко лични неща, а именно, че с него се запознахме преди няколко години. Все се разминавахме във времето. Ще се обърна към младите, да имат и да търсят човек, който да е за пример и който да следват. Отговорно ще кажа, че проф. д-р Луканов, беше един от примерите за мен през студентските ми години, както и тези на професионално развитие. Така се стекоха обстоятелствата, че проф. Луканов е бил кръжочник и доброволец в Клиниката по онкологична хирургия, която сега оглавявам.  Днес, за мен е чест и удоволствие в качеството ми на ректор на висшето училище да връча медальона и титлата Доктор хонорис кауза на плевенския университет на проф. д-р Цветомир Луканов“, каза в словото си проф. д-р Димитров.

След това проф. д-р Цветомир Луканов пък се обърна към аудиторията с думите: „Скъпи приятели, трудно е, да опиша това което чувствам в момента Едното е смирение, а другото е благодарност. Очевидно е, че това е подадена ръка за работа в бъдеще. Надявам се, че ни очакват много години здрава работа. Няма друг университет в света, от който бих се радвал да получа тази титла. Казвам го съвсем открито, моята Алма Матер, моят плевенски институт. Аз винаги съм му бил длъжник, а сега съм убеден. Два пъти в живота си съм имал чувството, че ходя по вода, като и двата път това чувство съм изпитал тук. Много е трудно да изразя чувствата си в момента, но искам отново да благодаря на всички приятели от Плевен“, каза минути преди академичната си лекция проф. д-р Цветомир Луканов, Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен.

Проф. д-р Цветомир Луканов е роден в Троянhttps://newshealth.bg/prof-cvetomir-lukanov-vinagi-sam-iskal-da-bada-lekar-i-to-hirurg-imam-samo-hubavi-spomeni-ot-medicinskoto-si-obuchenie-v-pleven/. Завършил е средното си образование в старопланинският град, а след това изучава медицина в Плевен. Завършва с пълно отличие и е носител на приза „Златен Хипократ“, а малката пластика, връчена му на дипломирането с плевенски автор, следва детският кардиохирург навсякъде. В последствие проф. Луканов, печели място за специализация в Национална онкологична болница, където работи 5 години, до придобиването на специалност обща хирургия. През цялото време е изчаквал да се открие място за сърдечна хирургия, тъй като това е негова мечта от дете. И реално тя се осъществява през 1998 г., когато започва работа в Клиниката по детска сърдечна хирургия и за вродени сърдечни пороци към Национална кардиологична болница /НКБ/, по-известна, като Трета градска болница. Междувременно, още като лекар в онкологичната болницата е посещавал няколко пъти университета в Хайделберг, за да участва в различни научни проекти и проучвания. Така се стига до момента, че в Хайделберг се търси нов сърдечен кардиохирург, а проф. Луканов, се оказва човекът в подходящото място и време. Така до ден днешен, проф. Луканов, е в Хайделберг. Той не е имигрирал никога, а просто е отишъл в Германия, за да продължи делото на тамошните лекари, които имат над 60 годишна история в кардиохирургията на вродените сърдечни аномалии. Не е типичният емигрант, отишъл в Германия, заради икономически причини, а е там заради делото на живота си. В Хайделберг, българският професор развива и доусъвършенства това, което са правили преди него три поколения лекари.

В Юбилейната двадесета конференция за студенти и млади лекари в Медицинския университет в Плевен участват над 300 души. Те ще се  включат в 10 практически семинара и ще се срещнат с 12 водещи чуждестранни учени, които ще изнесат пленарни лекции. Конференцията е превърнала в емблема на МУ-Плевен като значим международен студентски форум. Мотото тази година е: „Destination: The Doctor’s Beautiful Mind“.  Форумът стартира още в понеделник на 16 октомври в ТЕЛЕЦ на МУ-Плевен, с традиционното есенно училище по иновации в медицината.  В тазгодишното издание на международна научна конференция, лектори ще бъдат и проф. д-р Филипе Гризхабер от Хайделберг, проф. Кун Жо от Китай, д-р Кеничиро Хасуми от Токио, проф. д-р Фабрис Дедуи от Париж, проф. д-р Катаржина Брочек от Варшава, както и д-р Патра Вейюд и д-р Еми Редман от Англия. В хода на студентската конференция ще бъдат разгледани теми от съдебната медицина, образната диагностика, пластична хирургия и други, обхващащи различни сфери на медицината и фармацията. По повод юбилейното издание на форума, научната програма ще завърши със специална секция „Ветерани“, която включва лекции на първите студенти, вече утвърдени специалисти и учени, по чиято идея се е зародила конференцията в Плевен. Един от тях е ще е и ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров, който е сред учредителите на конференцията за студенти и млади лекари. На финала на форума в събота ще се проведе и станалият също традиционен за университета ден на народите, с което ще бъде даден край на конференцията.