Продължете към съдържанието

Ръст на пациентите в хирургичното отделение на болницата в Горна Оряховица

Сериозен ръст на пациентите от началото на годината отчитат в Отделението по хирургия на болницата в Горна Оряховица. „Особено засилено беше посещението на пациенти с различни оплаквания и проблеми всеки ден през февруари, коментира началникът на отделението д-р Пламен Маринов.

 Д-р Пламен Маринов и д-р Мирена Коцева, и част от екипа на отделението по хирургия

„Изпращат ги за прегледи личните лекари или колеги, които работят в доболничната помощ“. След консултации с хирурзите, на пациентите им се назначава консервативно лечение или се насрочва оперативно лечение. Понякога обаче се действа в спешен порядък, както преди две седмици, когато в отделението постъпва 62-годишна жена от Горна Оряховица, два пъти връщана от Спешна помощ, с болки в корема и повръщане. След обстоен преглед и изследвания на скенер, е установено, че жената е с пълно запушване на дебелото черво и трябва веднага да бъде оперирана.

Екип в състав: д-р Пламен Маринов, д-р Мирена Коцева, д-р Стоян Владински и медицинските сестри Венета Москова и Тинка Атанасова по спешност оперират пациентката. „В дясната част на дебелото черво се откри тумор с големината на яйце, сраснат за мускулатурата на гърба и обхващащ десния уретер. Оперативно бе наложително да се освободи бъбречния канал и срастванията от мускулатурата и туморът да се изреже до здрава тъкан“, коментира сложността на интервенцията д-р Маринов. „Бе изрязана цялата дясна част на дебелото черво, като се съединиха тънко с дебело (анастомоза). Усложнението идва от това, че по време на операцията бе установено наличие на перитонит и бе извършена първична анастомоза, без да се изважда стома (черва).“

Тежката и сложна операция е продължила повече от три часа, като след това пациентката е прекарала под наблюдение една седмица в отделението. Изписана е добре и в стабилно състояние. „Благоприятното в този случай е, че след получаването на резултатите от хистологичното изследване, става ясно, че туморът е изрязан до здрава тъкан и не са установени разсейки“, допълва още д-р Маринов.

„Много сме благодарни на целия екип и специално на д-р Маринов за това, че спаси майка!“, сподели дъщерята на оперираната жена Иваничка. „Отношението към нея беше прекрасно, приеха я по спешност, оперираха я, и сега тя е в добро състояние, и се възстановява. След 20 март ще отидем в Онкологичния диспансер във Велико Търново за процедури“.

За първите два месеца на тази година най-масови в Отделението по хирургия са били средните операции – на хернии, апендицити и частични ампутации при установени гангрени.