Продължете към съдържанието

Професионалистите по здравни грижи в Плевен проведоха поредица от обучения

Поредица от обучения за професионалисти по здравни грижи проведоха от Регионалната колегия на  БАПЗГ в Плевен. Първото бе под мотото „Не на насилието“, а следващото бе посветено на Деменция и алцхаймер.

Медицинска сестра Надя Димитрова, която е председател на РК на БАПЗГ в Плевен поясни, че лектор на второто обучение е доц. д-р Мая Дановска, която е началник на Клиника по неврология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски „ в Плевен. На обучението присъстваха професионалисти по здравни грижи от цялата област. Сестра Димитрова, каза, че това е поредица от обучения, които асоциацията регулярно провежда. Доц. д-р Дановска, коментира, че лекцията, която представя е „Деменция, диагностични и терапевтични проблеми“.

И продължи: „Ние сме убедени, че деменцията е не само локален, но и национален проблем. Той е свързан със застаряване на населението и самотно живеещи хора с различни двигателни проблеми. В хода на лекцията запознах професионалистите по здравни грижи с диагностичните, но и с изключително важните грижи за тези пациенти, които са забравени от държавата и тежестта пада на семействата им. В същото време расте и процентното съотношение на възрастните хора, както и броя на младите, които страдат от инсулти, а от там и предиспозиця за развитие на деменция. Има отчетлива тенденция за подмладяване на когнитивните нарушения, които са свързани с начина на живот, а постоянния социален и икономически стрес, с които се срещат в ежедневието си, каза доц. д-р Дановска.