Продължете към съдържанието

Проф. д-р Славчо Томов е избран за председател на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия

Проф. д-р Славчо Томов е избран за председател на Българската Асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, като той сменя досегашният й председател акад. Григор Горчев. Изборът е станал по време на отчетно – изборно събрание в хода на Научната конференция на тема „Медицината и новите технологии – предизвикателства и перспективи“, която се проведе на 4 юни в Телекомуникационния център на МУ-Плевен. Фокусът на конференцията беше върху хирургия, роботика и изкуствен интелект и Биопринтиране, генетика и телепатология.

Събитието популяризира идеите и дейностите на Центъра за компетентност Леонардо да Винчи в Медицински университет – Плевен.  Ръководителите и водещите изследователи от департаментите на Центъра за компетентност представиха своите сфери на дейност по проекта. Чрез включване на живо от чужбина акад. Григор Горчев очерта настоящите и бъдещи предизвикателства пред 3D хирургия. Проф. Славчо Томов разкри защо в съвременната хирургия авангардните технологии носят имената на Леонардо Да Винчи и Айнщайн. Проф. Добромир Димитров представи двоен лапароскопски подход при лечение на карцинома на ректума, а д-р Георги Пранджев говори за изкуствения интелект в медицината. Проф. Катя Ковачева представи ролята на новите геномни технологии за определяне на предразположението към онкогинекологични заболявания, а проф. Савелина Поповска очерта съвременните възможности и перспективи пред дигиталната патология и телепатологията.

В научната програма на форума се включиха и лекции на водещи учени по темите и основните направления на дейност на департаментите на Центъра за компетентност – персонализирана медицина и телепатология, 3D медицина и 3D принтиране, минимално инвазивна и роботизирана хирургия. Гост-лектори на събитието бяха доц. Мариана Тодорова, футуролог от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, която разказа как дигиталните технологии и изкуственият интелект трансформират медицината, проф. Владя Борисова говори пък за интелектуалната собственост в областта на роботиката и изкуствения интелект, д-р Спас Керимов, изпълнителен директор на “Принтиво”, първата компания разработваща собствена технология за 3D-биопринтиране на човешки тъкани в България, представи тъканното инженерство и 3D-биопринтирането в съвременната медицина.