Продължете към съдържанието

Проф. д-р Добромир Димитров получи приза „Лекар на годината“ от Районната лекарска колегия – Плевен

На официална церемония Районната лекарска колегия в Плевен, връчи годишните си награди. „Лекар на годината“ за 2023 г. на РЛК-Плевен е проф. д-р Добромир Димитров. Наградата му беше връчена от председателя на съсловието д-р Кирил Недялков. Церемонията започна с едноминутно мълчание, с което гилдията почете паметта на загиналите лекари и здравни професионалисти по време на пандемията от Ковид-19.

Проф. д-р Димитров, заяви, че посвещава наградата си на екипа на Клиниката по онкохирургия при „УМБАЛ Д-р Георги Странски“, както и на академичното ръководство на МУ-Плевен.

„Развълнуван съм от наградата, която получих. Посвещавам я на екипа на Клиниката по онкохиругия, в която преминава целия ми професионален път. Благодаря им, че са ме подкрепяли през годините и смятам, че има още много положителни неща, които да ни се случат. Клиниката ни е малка, но потенциалът й е голям. За мен лично наградата е голяма оценка от РЛК. Искам да благодаря и на семейството си, че винаги са ме разбирали и подкрепяли във всичко, тъй като съм натоварен с множество задачи. Наградата от тук насетне е и голяма отговорност- да продължавам по същия начин, да помагам на младите колеги, които трябва да се развиват. Като ректор и ръководител на Клиника по онкологична хирургия не е тайна, че е трудно да съчетавам дейностите. Усилията, които полагам, за да се справя не са малки, но екипите и на университета, както и на клиниката са от професионалисти, на които може да се разчита. През последните няколко години винаги съм казвал, че сме поставени на изпитания. Пожелавам на колегите си да не губят ценностната си система, да останат добри хора, а като професионалисти да не подвеждаме пациентите, и да не залагаме на сляпо тяхното здраве. Трябва да кажем, че има какво да се желае и да си признаем, че в България, няма перфектна здравна система и ние изоставаме изключително. Единствено, чрез морал, достойнство и чест, ще успеем да се измъкнем и да подобрим нещата“, каза минути, след като получи наградата проф. д-р Димитров.

По време на церемониятанагради получиха и лекари, които са отличени в няколко категории.  

В категорията „Принос за развитие и утвърждаване на съсловната организация“ наградата отиде при д-р Венцислав Грозев. Той е бил дългогодишен председател на РЛК-Плевен, както и председател на БЛС. В момента е хирург в Клиника по гнойно септична хирургия и е в борда на директорите на университетската болница, както и председател на БЧК в Плевен.

Доц. д-р Явор Иванов, началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, е награден в категорията „Дългогодишен принос в областта на медицината и принос за развитието на специалност“. Доц. д-р Иванов е награден в същата категория и на национално ниво по време на церемония, която се е състояла в столицата на 19 октомври, по повод Деня на българския лекар, поясни д-р Недялков.

В категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина“, е награден д-р Бойко Кузманов, началник на отделение по Инвазивна кардиология към Клиника по кардиология при УМБАЛ-Плевен.

Д-р Гена Стойкова пък е наградена в категорията „Ти си нашето бъдеще“, като призът отива при нея, тъй като тя е млад лекар специализиращ педиатрия в Клиника по детски болести на УМБАЛ-Плевен.

По време на церемонията стана ясно, че предстои офисът на РЛК-Плевен, да се премести в ново помещение, но д-р Кирил Недялков, поясни, че това ще бъде съобщено в бъдеще.