Продължете към съдържанието

Преподаватели и служители от МУ-Плевен излязоха на протест днес

Преподаватели и служители на Медицинския университет в Плевен излязоха днес пред Ректората в знак на протест. През деня беше преустановен учебният процес на територията на Ректорат 1 и Ректорат 2. 

Протестът ни не е само за заплати, а за това да бъдат изпълнявани поетите ангажименти, облечени в нормативни документи, каза д-р Николай Статев, председател на Независимия синдикат при Медицинския университет. „Прословутите 39 млн. лв. бяха гласувани миналата година през декември, влезли в държавния бюджет, но все още не са пристигнали, чакаме ги от миналата година. Що се касае за допълнителните 40,7 млн. лв., в тях влизат и 7 млн. лв. за стипендии на докторантите. Съвместно с ръководството на университета позицията ни е еднаква, интересите ни са общи, ние заставаме в защита на висшето образование“, каза д-.р Статев.

Протестът ни е заради непоследователната държавна политика в сферата на висшето образование, допълни Христо Дочев, главен секретар на висшето училище. Той е категоричен, че разнобой между университетите няма, подкрепа дори е заявена и от някои частни висши училища. 

От утре учебните занятия в Медицинския университет в Плевен ще се провеждат по график.