Продължете към съдържанието

Плевенски акушер-гинеколози спасиха живота на 26-годишна родилка от Горна Оряховица

В Акушеро-гинекологичният /АГ/ комплекс на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, преди две седмици по спешност от МБАЛ „Св. Иван Рилски“-Горна Оряховица, е транспортирана 26-годишна родилка. След цезарово сечение, с което е направено родоразрешение на бебе тежащо 4 кг. в  железничарският град и повторна операция, медиците там не успяват да овладеят кървене, което налага жената да бъде приведена в Университетската болница в Плевен.

В АГ-комплексът по спешност в неделя през нощта е сформиран екип, които е извършил животоспасяваща операция, каза началникът на комплекса д-р Калин Поповски, който е организирал интервенцията. Тя е извършена в условие на спешност, като е извикан доц. д-р Ангел Йорданов, хирург и онкогинеколог. На жената е направена повторна операция и е овладяно кървенето, което е било живото застрашаващото. На родилката е приложена терапия и наситено кръвопреливане. Според думите на д-р Поповски, животът на младата жена реално е висял на косъм, но тя вече е изписана и е при двете си деца. До рисковата ситуация и извършването на секциото в Горна Оряховица се е стигнало поради големия размер на бебето- 4 кг. и невъзможността то да се роди по естествен път. 

Д-р Калин Поповски поясни, че той и специалистите от АГ-комплекса на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, са консултанти за пет области – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Монтана. И допълни, че за щастие подобни инциденти не се чести, но се случват. За това е важно да има добра организация и медицинска осигуреност, каквато има в АГ-комплекса на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, за да се реагира адекватно.