Продължете към съдържанието

Първият тренировъчен полет на медицинския хеликоптер се проведе днес в Плевен

Днес, в Плевен, се проведе първия тренировъчен полет на медицински хеликоптер. Той кацна в района на Втора клинична база около 9 ч.  Целта на тренировката бе да се проиграе ситуация с пациент, докаран с линейка до предварително обособено място.

Целта е, да се тренира транспорт на пациент от Община Плевен, докато бъде изградена хеликоптерна площадка в града. Тренировката беше наблюдавана от зам.-министъра на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, който е специалист по „Спешна помощ“ и „Анестезиология и интензивно лечение“. По време на тренировъчния полет присъстваха  ректорът на Медицински университет-Плевен проф. д-р Добромир Димитров, доц. д-р Иван Малкодански, председател на Общински съвет-Плевен, както и народния представител от Област Плевен Валери Лачовски.

Само преди дни на 20 юни, първа мисия по въздух от мястото на инцидента извърши екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Те изпълниха първична мисия – транспортиране на пациент от мястото на инцидента до хеликоптерна площадка на лечебно заведение. Предходните две успешни мисии са били т.нар. hospital to hospital.

Тогава реалната ситуация е, че се получава сигнал в Координационната централа на ЦСМПВ в 12,19 ч. По същото време екипът на д-р Динко Щилиянов и медицинска сестра Нина Минкова извършват тренировъчна мисия на тунел Железница. За тези полети медиците са тръгнали напълно оборудвани. Това позволява хеликоптерът да бъде директно пренасочен към района на Ихтиман, където се е случил инцидентът. Екипът пристига на мястото в 12,34 ч.

Пациентът е 37-годишен немски гражданин, пострадал при скок с парашут. Той е в тежко състояние. Транспортиран е по въздух до площадката на болница „Света Екатерина“, където в 13,05 ч. е поет от реанимационен екип на ЦСМП-София и откаран с линейка до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.