Продължете към съдържанието

Днес тържествено откриха новият болничен корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Днес на официална церемония се откри новият болничен корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.  С откриване на новата сграда на едно място ще помещава  цялата диагностична и лечебна дейност на болницата. Лентата официално бе прерязана от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Стефан Филев и главната медицинска сестра Йорданка Минекова. Новото крило бе осветено от отец Славчо, а събитието бе уважено от депутати, излъчени от 4 МИР, областния управител адв. Людмила Илиева, кмета на старопрестолния град, директорът на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева, ректора на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов и др.  

Строежът на новия корпус стартира през 2019 г. и приключи преди година. След това се пристъпи към обзавеждане и оборудване, а в момента се очаква Акт 16 на сградата. Инвестицията е в размер на почти 8 млн. лв. , осигурени от продажбата на два болнични имота и нисколихвен заем. Единствената помощ за техника и мебели дошла от държавата, в размер на 800 000 лв.

„Днес е паметен ден за болницата, защото двете бази вече ще бъдат позиционирани на едно място. Дългогодишното разделяне на Нова и Стара болница вече е към своя край. По този начин клиниката ще работи като единен организъм“, заяви д-р Стефан Филев.

И подчерта, че след близо 50 години разделение на базите стационарът вече ще е едно по-добро лечебно заведение. Обясни, че от медицинска гледна точка преместването на отделенията от Стара болница ще помогне за спасяването на много животи. Така вече пациентите няма да бъдат разкарвани за всяко едно изследване или консултация, слага се край на постоянното сноване на линейни и транспортни средства между двете сгради. В условията на спешност пък оперативните отделения и интензивните сектори няма да има нужда да чакат пристигане на анестезиологични екипи и консултанти.

„Радваме се на привилегията да имаме модерен център към болницата. Благодаря на всички работили по този проект и на здравните специалисти, които преживяха трудни моменти. Покланям се пред вас, защото това което дадохте за здравето на пациентите, е безценно. Всичко което зависи от нас – кметовете на общини за бъдещето на болница, ще го направим“, заяви кметът на старата столица инж. д-р Даниел Панов

Новата сграда ще приеме от Стара болница инфекциозно, неврологично, ортопедично, неонатологично и акушеро-гинекологичното отделение. Единствено физиотерапията няма да бъде преместена, а ще заеме мястото на сегашното АГ звено.