Продължете към съдържанието

Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията

Датата е включена в календара на събитията през 1989 г. по идея на Световната федерация по хемофилия (WFH) в чест на основателя на организацията Франк Шнабел, който е роден на този ден.

Шнабел има голяма заслуга в застъпничеството за по-добра информираност за заболяването и неговото лечение, а така също и за подобряването на живота на хората, страдащи от заболяването.

Темата на събитието тази година е „Равен достъп за всички: разпознаване на всички нарушения на кръвосъсирването“. Визията на Световната федерация по хемофилия е всички хора с наследствени нарушения на кръвосъсирването да имат достъп до грижи, независимо от техния тип нарушение на кръвосъсирването, пол, възраст или къде живеят.

Всяка година Българската асоциация по хемофилия, една от най-старите пациентски организации в страната, отбелязва деня с различни събития.

По повод световния днес в София се провежда кръгла маса с два дискусионни панела.

„Ортопедична помощ при възрастни пациенти с хемофилия и проблеми н плановото ендопротезиране“ и „Съвременни терапевтични подходи при деца с тежка форма на хемофилия“ с участието на водещи специалисти в областта.

По данни на асоциацията у нас пациентите с тази диагноза са около 700.