Продължете към съдържанието

Днес отбелязваме Международния Лилав ден, посветен на хората с епилепсия

Днес отбелязваме Международния Лилав ден, в който светът е призован да обърне поглед към проблемите на хората с епилепсия.

Лилавият ден се е родил в Канада, където през 2008 година малката Касиди решава да говори за заболяването си пред близки и приятели. Цветът на лавандулата става цвят на епилепсията и повишаването на информираността за тази болест.

Епилепсията е най-разпространеното неврологично заболяване, което засяга над 50 млн. души по света. По епидемиологични данни тази диагноза се поставя средно на 50-70 пациенти на 100 000 души население.

Епилепсията е многолико заболяване, което има специфично протичане. Тя засяга всички възрасти, като заболеваемостта е най-висока в детска възраст и при възрастните над 65 г. Има голямо социално значение поради непредвидимостта и внезапното настъпване на епилептичните пристъпи, което нарушава качеството на живот на пациентите, а така също и поради стигмата, с която се сблъскват те и семействата им.

Благодарение на напредъка на медицината прогнозата за повечето пациенти е добра – ефект от антиепилептичната терапия може да се постигне при 70% от случаите. По-специфичните видове епилепсия могат да се лекуват и с хирургична операция, като това лечение е достъпно и у нас.

Близо 90 000 българи живеят с епилепсия. Много от тях продължават да се сблъскват с тежък недостиг на лекарства, които не се внасят у нас и по тази причина близките им са принудени да ги доставят от други европейски страни.

Отделно от това, според Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) има възрастова дискриминация по отношение на лекарствата, изписвани със заплащане от НЗОК, защото те могат да се назначават само на деца под 18-годишна възраст и при навършването й пациентите остават на практика без терапия.

За да бъде привлечено общественото внимание към проблемите на хората с епилепсия днес пред Министерския съвет художникът Иван Яхнаджиев ще рисува с деца, а в 112-то училище преподаватели ще показват как се оказва първа помощ при епилепсия.

Продължават и инициативите на АРДЕ за създаването на  Центрове за хора с епилепсия в столицата и други градове на страната.