Продължете към съдържанието

От утре отделение по белодробни болести отново отваря врати към „МБАЛ Свети Панталеймон – Плевен“ ООД

Профилактиката преди лечението в сезона на настъпващия грип и поредна вълна от Ковид-19, съветва д-р Габриела Илиянова, специалист пулмолог

От утре, 18 октомври, отделение по белодробни болести отново ще функционира в „МБАЛ Свети Панталеймон – Плевен ООД. За важността на профилактиката в сезона на респираторните инфекции, ни съветва д-р Габриела Илиянова.

„ Скъпи пациенти, сега е точният момент да подпомогнем нашето тяло, за да избегнем вирусните и бактериални инфекции през зимния сезон“, казва д-р Габриела Илиянова, специалист по пневмология и фтизиатрия в „МБАЛ Свети Панталеймон – Плевен“ ООД.

Относно профилактиката, специалистът е категоричен, че тя трябва да бъде “всеобхватна или тъй наречената холистична.“ Необходимо е да се засили имунната система и укрепи целия организъм, чрез природни и бактериални имуномодулатори, микроелементи и витамини. Важна част е изграждането на хигиенни навици за ежедневно прочистване дихателните пътища, непозволявайки по този начин задържане на вируси и бактерии “, допълва тя. И пояснява, че откриването и коригирането на рисковите фактори, ще намалят вероятността от заболяване! Основен компонент в профилактирането на здравето, е анализа на хранителният режим и откриване на храните, които пречат на имунната система, да защитава организма.

С не по-малка важност за укрепване на тялото и постигане на цялост ефект е позитивното мислене и понижаване на стреса.

Необходимо е тези мероприятия да бъдат насочени индивидуално и конкретно към особеностите на всеки човек, и начинът му на живот. Идвайки на преглед, ще обсъдим всеки един от аспектите на профилактиката и заедно ще изградим най-подходящия режим за вас или вашите близки, казва още д-р Габриела Илиянова.