Продължете към съдържанието

Нефролог от „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен“ ще преглежда безплатно жителите на село Ореховица

Предстои провеждането на консултации и в още населени места в Плевенска област

Безплатни консултативни прегледи ще проведе д-р Христина Георгиева – специалист по Нефрология и диализно лечение, член на екипа на „МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен“.  Първото населено място, в което ще се проведат те е село Ореховица, на 10 февруари от 9 до 13 ч. в сградата на Кметството. Желаещите да бъдат прегледани трябва да си запишат предварително час на тел. 0886285825.

Прегледи ще се провеждат и в други малки населени места. За инициативата д-р Георгиева казва, че доста хора пренебрегват бъбречните заболявания и прибягват до самолечение. И апелира към тях, ако страдат от бъбречно заболяване или имат оплаквания от страна на отделителната система да посетят прегледите. 

Д-р Георгиева, пояснява, че уроинфекциите са на второ място по честота след инфекциите на дихателната система и не бива да бъдат пренебрегвани. По-често срещани са при жените, поради някои анатомични особености като по-късата уретра и близостта й до влагалището и аналната област. Засегнати са най-вече хората в полово-активната възраст между 18 и 50 години. При мъжете уроинфекции също се срещат, но обикновено във възрастта над 50 г., заради задържане на урина във връзка с често срещаната увеличена простатна жлеза. Инфекциите на отделителната система са една от причините за развитие на хронично бъбречно заболяване /ХБЗ/, но на първо място са захарният диабет и артериалната хипертония. Много от пациентите дори не знаят, че тези заболявания могат да доведат до бъбречна недостатъчност.

Тъй като честотата на ХБЗ е с тенденция да нараства, от съществено значение е ранната диагноза и насочване към нефролог за допълнително диагностично уточняване и провеждане на лечение. ХБЗ много често се диагностицира в крайната фаза на бъбречна недостатъчност, поради липса на съществени клинични оплаквания от страна на пациентите. Затова, за да могат да се избегнат тези заболявания и да се открият навреме, в различни малки населени места в област Плевен, предстои осъществяването на безплатни нефрологични прегледи, казва още д-р Христина Георгиева.