Продължете към съдържанието

Проф. Снежана Мургова: Над 200 специалисти ще участват в конференция по „Окулопластична и реконструктивна хирурия“, на която МУ-Плевен е домакин

Над 200 лекари от няколко специалности ще участват в конференция по „Окулопластична и реконструктивна хирургия“, на която Медицински университет – Плевен е домакин. Организатор на форума е проф. д-р Снежана Мургова, началник на Клиника по очни болести при Университетската болница в Плевен и ръководител на Катедра по очни болести,Уши-нос-гърло и лицево-челюстна хирургия в университета. Фокус на форума са последните тенденции в окулопластичната, реконструктивна и естетична хирургия. Сред темите, които са представени са клепачи, слъзна система, естетична и въстановителна хирургия, орбита и др. Сред лекторите са водещи специалисти от страната и чужбина, които ще представят основните хирургични техники в съответната област, както и последните терапевтични възможности за лечение на заболяванията.

-Проф. Мургова, в навечерието на 50-годишния юбилей на МУ-Плевен, вие и екипът ви организирате традиционна очна конференция.

– Преди известно време Клиника по очни болести при УМБАЛ-Плевен, организира няколко конференции за тумори на окото и очните придатъци, но по различни причини се наложи прекъсване. Сега по повод 50 – годишният юбилей на университета, решихме да подновим форума.

– Колко участници ще присъстват на форума?

– Над 200 са регистрираните лекари, като те са от цялата страна и са от различни специалности. Сред тях са офталмолози, онколози, дерматолози, УНГ, лицево-челюстна хирургия.

-Каква е темата тази година?

– Решихме темата да е „Окулопластична и реконструктивна хирургия“, обновихме заглавието, тъй като естетика излиза все повече на преден план. За това поканихме и различни специалисти, защото околоочната област събира всички нас, тъй като всеки иска да възстанови максимално анатомичния и естетичен вид на пациента. Всички специалисти работят върху тази част на лицето, като се стараят да възстановят анатомични и естетичен резултат, а ние офталмолозите пазят окото и зрението на пациента.

-Какви теми ще се презентират и дискутират по време на конференцията?

– Както казах, специалистите са от различни области и темите са разнообразни. Представят се и туморни заболявания, както и травми и начините на реконструкция, както и заболявания на слъзни пътища, и не на последно място естетични процедури и усложненията от тях.

-Очаквате ли чуждестранни лектори и кои са те?

–  Поканени са трима чуждестранни лектори, като те са от Нидерландия, Англия и Испания. Те са специалисти, които работят в областта на орбитата и реконструктивните процедури, свързани с нея. От Испания лектор ще е специалист, които работи предимно естетични процедури в областта на очите.

Преди официалният старт на конференцията се проведе и сесия за специалисти по здравни грижи, какво включва тя, и защо е важно те също да бъдат обучени?

– Специалистите по здравни грижи са неотлъчно до нас, а пациентите се обработва хирургично и е необходима подготовката им преди и след интервенцията. Професионалистите по здравни грижи са хората, които ги подкрепят и наблюдават.

– В заключение, какво бихте пожелали на колегите си по повод старта на очната конференция?

Конференцията да е ползотворна и много успехи в блефаропластика и околоочната област, както и да са здрави, те и семействата им.