Продължете към съдържанието

Младият учен на МУ- Плевен д-р Преслава Христова спечели приза „Млад микробиолог 2023“ на Фондация „Акад. проф. д-р Стефан Ангелов“

Гл. ас. д-р Преслава Христова от катедра „Микробиология и вирусология“ на Медицински университет – Плевен е сред тримата български учени, наградени за най-добра работа на млад микробиолог за 2023 година. Публикацията, с която бе отличена д-р Христова, е на тема „Gut colonization with vancomycin-resistant enterococci among patients with hematologic malignancies”, публикувана в списание Gut Pathogens (5-year Impact Factor – 4.6).

Годишната наградата за най-добра работа на млад микробиолог от страната е учредена от Фондация „Акад. проф. д-р Стефан Ангелов“. Председател на фондацията е акад. Ангел Гълъбов, дмн.

Наградите бяха връчени официално на 7-ми март 2024 г. от чл. кор. проф. Христо Найденски на тържествено честване по повод 77 години от основаването на Института по микробиология „Стефан Ангелов“ на БАН и 20-та годишнина от членството му в мрежата Пастьор.

Останалите отличени в конкурса са ас. Никола Ралчев и ас. Петя Димитрова Димитрова от Института по микробиология на БАН.