Продължете към съдържанието

Меморандум за разбирателство в областта на образованието и науката подписаха днес ръководителите на МУ-Плевени и университета в Чунцин

Ръководителите на Медицинските университети на Плевен и китайския град Чунцин подписаха днес, меморандум за разбирателство в областта на образованието и науката. Церемонията се състоя в зала „Хипократ“ на университета. Документът бе подписан от ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров и проф. Янг Жу – вицепрезидент на Медицински университет Чунцин.

Китайските гости от Медицински Университет Чунцин са представени от проф. Янг Жу – вицепрезидент на Университета, проф. Лиу Ли – директор по развитие и планиране, проф. Чжен Пен – зам.-директор на Отделение по неврология, проф. Жао Яо – зам.-директор по управление на научните изследвания и проф. Чжоу Чанлун – вицепрезидент на Болница Йонгчуан.

По време на срещата ректорът проф. д-р Димитров, припомни, че през 2012 г. той и още двама лекари от МУ-Плевен, са преминали обучение в Хайфу компания в Чунцин. През декември същата година в Плевен, е открит и Хайфу център, който тогава е бил петият в Европа. От тогава до сега повече от 1000 пациенти са преминали и лекувани в Хайфу центъра в Плевен, каза проф. д-р Димитров. И изрази готовност и за сътрудничество между двете висши училища в посока на общ научен проект, чрез който да бъде подменен хайфу апаратът в плевенския център към УМБАЛ „Света Марина“.

Програмата на китайската делегация включваше запознаване с високотехнологичните условия за извършване на учебна и научноизследователска дейност в Телекомуникационен Ендоскопски Център и Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Гостите от Медицински университет Чунцин, присъстваха и на официалната церемония за двойна промоция на дипломанти на Медицинския университет, която се състоя по-рано днес в зала „Магнум“ на Втора клинична база. Своите дипломи получиха общо 132-ма абсолвенти на факултет „Здравни грижи“ и Медицинския колеж. 

В програмата на китайската делегация е включено още запознаване с високотехнологичните условия за учебна и научноизследователска дейност в Медицинския университет в Плевен, както и посещение на катедри и клиники в двете университетски болници в града – УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и УМБАЛ „Света Марина“.