Продължете към съдържанието

Лекари от страната участваха в курс по „Дебелоиглена режеша биопсия“, който се проведе в МУ-Плевен

Специалисти от цяла България взеха участие в специализирания курс „Дебелоиглена режеща биопсия – златен стандарт при диагностика на рак на млечната жлеза“.

Участниците имаха възможност да се обучават на специално създадени модели – фантоми на млечни жлези с „туморни формации“. Специализираният курс на тема „Дебелоиглена режеща биопсия – златен стандарт при диагностика на рак на млечната жлеза“ се проведе в Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен в периода 15-16 март 2024 г. Организатор на научния форум бе екипът на Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.

В обучението бяха включени медицински специалисти от цяла България в областта на диагностиката и лечението на злокачествените заболявания на гърдата – хирурзи, образни диагностици, онколози и патологоанатоми. Фокусът на дискусията бяха съвременните подходи за диагностика и лечение на рака на млечната жлеза, както и спазват ли се стандартите в България. Целта на обучението бе спазването на златния стандарт за диагностика на рак на млечната жлеза – дебелоиглената режеща биопсия.

Проф. д-р Добромир Димитров, ръководител на Клиниката по онкологична хирургия и ректор на МУ-Плевен, коментира събитието с думите: „Участниците имаха възможността да работят на специално създадени модели – фантоми на млечни жлези с „туморни формации“, които се „биопсираха“. Предоставени бяха различни видове инструменти за биопсия, както и висококачествена ехографска апаратура. Поставяме си за цел това да е първото от поредица събития, свързани със съвременното лечение на злокачествените заболявания на гърдата.“