Продължете към съдържанието

Какво е морбили и как да се предпазим от заболяването?

Дребната шарка е заболяване, разпространено в целия свят – през VІ век е пренесено от Азия и Европа, а по-късно от Европа в Америка. Информацията е по данни за НЦЗПБ. В периода до откриване на имунизицията се е считало за една от основните детски болести. Една от най-заразните болести, познати в съвременната медицина – заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран преди контакта.

Какво представлява болестта?

 Морбили е остро протичащо заразно заболяване с вирусна етиология, протичащо с висока температура, възпаление на очната лигавица и горните дихателни пътища и разпространяващ се по цялото тяло дребнопетнист обрив.

Кой е причинителя?

Причинителят на заболяването е РНК вирус, които се отнася към семейство  Парамиксовируси, разпространява се лесно, атакува имунната система и често води до усложнения, като възпаление на средното ухо, възпаление на ларикса с пристъпи на задушаване, пневмония и в най-тежките случаи – до енцефалит.

Как може човек да се зарази от морбили?

Заразяването става по въздушно-капков път. Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразителен около 1-2 дни преди първите прояви на болестта и през първите 4 дни от обривния период Морбилиният вирус се съдържа в обилно отделящите се носогърлени и очни секрети на болните и се предава чрез пръските при кашляне, кихане и говор. Възприемчивостта е много голяма. Контагиозният индекс достига 95 –100% при неимунизираните лица. Заразоносителство при морбили не съществува. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет. Повторни заболявания се наблюдават рядко.

Какъв е инкубационният период?

Периода от първият контакт с вируса /с болен от морбили/ до изявата на първите клинични симптоми на болестта е 1-2 седмици.. Каква е клиничната картина? Заболяването започва с висока температура до 38 – 39, хрема с кихавици и обилен секрет от носа, зачервяване и сълзене на очите /конюнктивит/. От 2-4 дни, след първоначалните симптоми и непосредствено преди появата на обрива се появавт характерните за болестта петна в устната кухина /петна на Филатов–Коплик/ – по лигавицата на вътрешната страна на бузите, белезникави на цвят, обградени с червен възпалителен пръстен. /приличат на зрънца сол върху зачервена основа/. В края на катаралният период настъпва рязко спадане на температурата за около един ден, след което отново се повиша до 400 и се появава обрива. Първоначално обривът започва зад ушите, по лицето и шията, и прогресира надолу, бързо обхващайки тялото и крайниците. Дребнопетнист, съставен от малки червени пъпчици, избледняващи при натиск, с тенденция за сливане, така че кожата заприличва на географска карта, с незасегнати участъци между тях. Дланите и ходилата не се засягат. Лицето на болния има характерен вид – обрив по бузите, подути клепачи, сълзящи, зачервени очи. От 4-ия ден обривът започва да избледнява и на негово място остава оскъдно кафеникаво оцветяване, а по-късно и оскъдно залющване на кожата. През обривният период общото състояние на болния е силно увредено.

Какви са атипични прояви на морбили?

В някои случаи заболяването може да започве внезапно, с висока температура, главоболие, кашлица и обрив, често започващ от крайниците. Атипичните форми се развиват при хора, които са непълно имунизирани срещу болестта. Как се поставя диагнозата? Въз основа на данните за контакт с болен от морбили и на базата на клиничните прояви на заболяването – признаци на катар на горните дихателни пътища, наличието на конюнктивит, наличие на характерните обривни единици, както и петната на на Коплик по вътрешната страна на бузите и др. За бързо диагностициране на вируса могат да се използват серологични изследвания – РСК, ELISA.

Какви са усложненията?

Най-често болестта се усложнява от появата ларингити, ларинготрахеити и бронхити, пневмонии, усложнения от страна на ЦНС, сърдечно-съдова система, стоматити, отити, колити.

Как да се предпазим?

Най-сигурният начин – чрез активната имунизация. Първите морбилни ваксини са получени и разрешени за употреба още през 60-те години на миналия век. На сегашният етап имунизацията се провежда с жива атенюирана ваксина, тривалентна – срещу морбили, паротит и рубеола. Прилата се на деца на 13-месечна възраст, реимунизация се прави на 12 годишна възраст. Болните се изолират в дома си за 5 дни от появата на обрива, а при по-тежки форми – за 10 дни.