Продължете към съдържанието

Жена от плевенско и мъж от Момчилград получиха шанс за „нови бъбреци“ в УМБАЛ „Алексндровска“

След донорска ситуация двама души -мъж на 28 – години от Момчилград и 71- годишна жена от Плевенска област, които са на хемодиализа получиха нови бъбреци.

Донорът е девойка на 15- години от София, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчно-съдов инцидент. Бъбреците са трансплантирани на мъжа и жената, които са с хронична бъбречна недостатъчност, като интервенцията е извършена в Александровска болница. Те са избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи. Единият реципиент е мъж на 28 -години от Момчилград, на хемодиализнодиализно лечение от март тази година. Другият пациент е жена на 71 -години от Плевенска област, която е на диализно лечение от 2021 година. След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ изказва искрени съболезнования на близките на починалото момиче и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент!