Продължете към съдържанието

Искам бебе с кабинет в железничарския град

Кабинет за консултации за двойки с репродуктивни проблеми беше официално открит днес в болницата в Горна Оряховица. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков, управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов и основателят на фондация Искам бебе, Радина Велчева.

На откриването присъстваха още и председателят на Общинсикя съвет в града Огнян Стоянов, заместник-кметовете Анелия Христова и Даниел Божанков, началникът на АГО в областната болница и специалист по асистирана репродукция доц. Светлозар Стойков, завеждащият ембриологичната лаборатория на „РепроБиоМед“ д-р Георги Николов и ембриологът Искра Антонова, както и екипът на АГО и ученици.

„Надявам се с този кабинет да допълним сегашната наредба, която подготвяме и да разберете, че за нас децата на Горна Оряховица са кауза, искаме да помогнем на всички семейства, които имат проблеми, за да могат те да се радват на това – да имат скъпоценна рожба! Това е допълнителна възможност, която искаме да осигурим на всички, които имат проблеми, да чувстват подкрепата на общината и на болницата, за да може да получават консултации и да се увеличават децата в нашата община!“, заяви кметът Николай Рашков при откриването.

Заместникът му Даниел Божанков припомни, че помощта от 10 000 лева за трето дете, родено в горнооряховски семейства, отговарящи на определени критерии, бе приета на първо четене. Предстои Общинският съвет да я разгледа и за окончателно гласуване, за да влезе в сила. „Подготвяме и нова наредба, по която двойките с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране. И заедно с фондация „Искам бебе“, за които сме много благодарни, че припознаха нашата община като партньор – една от първите в България, ще прецизираме наредбата“, допълни Божанков.

Основателят на фондация „Искам бебе“ Радина Велчева сърдечно благодари на ръководния екип на община Горна Оряховица и на ръководството на болницата, както и на екипа на АГО за бързата организация по обособяването на такъв специализиран кабинет.

“ 145 000 са двойките в България, които са казали, че искат, но не могат да имат деца. В т.ч. и аз, и нашите координатори във фондацията, но ние не сме статистика, а зад нас стоят семействата, приятелите. И представете си – колко е голяма болката да нямаш възможността да станеш майка… Преди 15 години нашата организация направи така, че заедно с държавата, местната власт, отговорният бизнес, да заработи в България една от най- успешните програми в Европа за подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми – държавният фонд „Ин витро“. Държавата в момента дава 20 милиона лева, за да може двойките с репродуктивни проблеми да се лекуват качествено, адекватно и слава Богу, успеваемостта е много голяма – над 25% е средната успеваемост на ин витро процедурите в България, и това се случва благодарение на нашите прекрасни специалисти!“, се обърна към присъстващите Велчева. Тя подчерта, че е нужна широка профилактика и превенция сред младите хора, тъй като през последните години, тези, които се обръщат към фондацията за помощ, са на средна въззраст над 39 -41 години. „Те отиват на много по-късна възраст от нормалната репродуктивна възраст и шансовете им за дете е намаляли многократно.“ Радина Велчева отчете още, че през миналата година екип от млади специалисти и доброволци на фондацията е страната и се е срещнал с ученици и студенти в 20 града по този проблем. „Целта е след подобни срещи младите хора добре да познават собственото си тяло и да се убедят, че най-важното, което човек може да остави след себе си, са децата!“

„Всички можем да се обединим около мнението, че броят на семействата с репродуктивни проблеми нараства, защото като се огледаме и в нашето семейство, или на наши близки, и познати, всеки от нас познава хора, които имат репродуктивни проблеми и е изключително важно да достигне до всички тях, че може да им бъде помогнато и има решение на техния проблем! Естественото място на един такъв кабинет е именно акушеро-гинекологичното отделение, защото първият специалист, към когото се обръщат тези хора, е акушер-гинекологът“, посочи д-р Иван Иванов.

Оборудването на кабинета, който се намира на етажа на АГ- отделението е осигурено от болницата.

Специалисти по редпродуктивно здраве и психолози от цялата страна ще дават консултации в кабинета, като се обмисля те да се провеждат два пъти месечно, в събота. Графиците на посещенията им ще бъдат обявявани своевременно, включително чрез социалните мрежи на горнооряховската болница и на фондация „Искам бебе“. Чрез социалните платформи, още сега, двойките с репродуктивни затруднения могат да се свържат с фондацията, както и през координатите, посочени в сайта на „Искам бебе“.