Продължете към съдържанието

Грипна епидемия вероятно ще бъда обявена от сряда в плевенско

Учениците няма да бъдат разпускани или да се преминава в онлайн форма на обучение, тъй като процентът на отсъстващи не е висок

Поради повишената заболеваемост от грип и остри респираторни инфекции в  област Плевен, днес, в 15,30 ч., ще се свика Областният оперативен щаб за борба с грипа и ОРЗ, каза директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ – Плевен, д-р Илиян Минчев.

Той поясни, че заболеваемостта от грип е достигнала в момента 233 болни на 10 000. В региона общо отсъствието на учениците е 10%, а в областния град Плевен -17%, което на този етап не налага прекратяване на учебните занятия или преминаване в друга форма на обучение. Най-вероятно грипна епидемия в плевенско ще бъде обявена от 24 до 31 януари, но това ще стане ясно по-късно днес. Утре, 23 януари, предстои решението, което се вземе от Областния оперативен щаб да се съгласува с главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, поясни д-р Минчев. Според него мерките, които ще се вземат в региона е, да се преустановят плановите консултации на здрави бременни жени и деца. Профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари. Ще бъдат спрени и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни /с изключения при терминално болни/. Най-вероятно ще се въведе се задължително носене на защитна маска за лице в лечебните заведения, както от медицинския персонал, така и от посетителите. Още е предвидено да се провежда стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училища, като установените болни деца и ученици се връщат по домовете. Сред мерките е и да не се допускат на работа заболели лица от персонала. Засилена текуща дезинфекция двукратно дневно и често проветряване на помещенията.

В момента в страната областите, в които е обявена грипна епидемия са Габрово, Пловдив и Смолян, където първо беше обявена тя.