Продължете към съдържанието

Феерия от цветове и настроение радваха публиката в осмото издание на Деня на народите, който се проведе в МУ-Плевен

За поредна година студентите, които се обучават в Медицински университет в Плевен, представиха феерия от цветове, танци и култура. Това се случи по време на станалия традиционен Ден на народите, който се организира от студентите на висшето училище съвместно с ръководството.

Фестивалът е с цел да представи културата, обичаите и кухнята на народите и държавите, от които идват студентите на Медицинския университет. Те са от над 45 държави, а в момента в МУ-Плевен се обучават около 1500 студенти. Ежегоднопървокурсниците, които избират да учат в Плевен са около 300, а МУ-Плевен е първият в страната, който през 1997 г. въвежда англоезично обучение по медицина за чуждестранни студенти. 

В деня на народите тази година участваха отборите на България, Индия, Италия, Африка, Бангладеш и Шри Ланка, които показаха традиционни костюми, представиха своите държави чрез музикални и танцови изпълнения. Началото на концертната част от форума постави танцовият състав на университета с ръководител Джейлян Демирев. 

В отделни шатри в двора на университета бе организирано изложение, в което всеки посетител можеше да се запознае с кухнята на представената държава, да опита традиционни храни и напитки.Отборите и шатрите на всяка страна участваха в надпревара за награди, които се присъждиха от жури, съставено от преподаватели на университета.

Те обявявиха победители в категории за най-добро представяне на отбор, най-добър щанд, най-добро цялостно представяне и избор на публиката. Индивидуални музикални изпълнения на студенти от различни националности бяха също част от форума. И тази година Денят на народите премина под знака на благотворителността. Всеки посетител подкрепи кауза за събиране на средства за лечението на дете.

Журито присъди наградите, а за най-добър щанд беше отличен отборът на Япония, за най-добро облекло тимът на Шри Ланка, за най-добро представяне- Индия, а за цялостно представяне наградата отиде при екипът на Италия.