Продължете към съдържанието

Феерия от цветове и народности видяха гостите по време на Десетия Ден на Народите в МУ-Плевен

Медицинският университет Плевен беше домакин на Десетия Ден на народите (International Day) 2024, които е традиционен международен студентски фестивал. Тази година празникът отново събра в двора на Ректората на университета пъстрата палитра от студенти от различни националности.

Той започна с модно ревю на народни костюми и  характерни облекла на различните държави, продължи със състезание на отборите по държави в песни и танци на празничната сцена и изложение на културата и обичаите на различните народи бяха само част от събитията, които повишиха емоциите и настроението в плевенския университет. В юбилейната 50-та година на университета в Деня на народите 2024, участваха отборите на пет държави: Индия, Италия, Гърция, Африка и България. Щанд представиха и студентите от Япония, Индия и Тунис.

Денят на народите (International Day) е художествен студентски форум, който всяка година се провежда по инициатива на чуждестранните студенти в МУ-Плевен, съвместно с българските им колеги и с подкрепата на Ръководството на висшето училище.

Чрез International Day чуждестранните студенти целят да запознаят академичната общност и плевенчани с различните култури, бит и традиции на родните си държави, вярвайки, че познавайки националните си различия и особености, всички ние ще станем сплотени и единни. Всяка година събитието е обвързано с благотворителна кауза, средствата за която се набират чрез символична такса за вход.

Сумата, която е събрана ще отидат за лечение на 9 –годишно дете.

Победители в различните категории станаха отборът на Aфрика за най-добър щанд, за най-добро представяне на сцената тимът на Гърция. Италианският отбор  грабна отново наградата за най-добра подготовка и представяне, а отборът на Индия пък получи заслужена награда за най-атрактивни облекла. Тази година се учреди и нова награда, като тя е поощрителна и отида при отбор  „Изкуство и калиграфия“.