Продължете към съдържанието

В Община Плевен подписаха меморандум за сътрудничество в БАН

Меморандум за сътрудничество подписаха днес в Община Плевен с Българската академия на науките (БАН) и Регионалният академичен център при Медицински университет-Плевен. Подписите си под официалния документ сложиха кметът д-р Валентин Христов и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. 

Споразумението за сътрудничество се подписва за трети път. Неговата продължителност, съгласно решение на Общински съвет – Плевен, е за период от пет години. 

Акад. Ревалски подчерта, че целта на Регионалните академични центрове на БАН, един от които е в Плевен, е да се използва потенциалът на Българската академия на науките за цялата страна, а не както хората обикновено си представят – само в столичния град, където са съсредоточени повечето от институтите й. 

„По този начин демонстрираме пред обществото, че сме една национална организация, която работи в името на цялата държава, на цялото общество“, каза акад. Ревалски. И допълни, че сътрудничеството с общините е не само в областта на науката и висшето образование. Той поясни, че държат на това, че академията, има значителна дейност и дава своят принос и в областта на училищното образование като работят не само с таланти, а с по-широк кръг учители и ученици. „Талантите ги има навсякъде, просто трябва да ги открием и да им помогнем да се развият“, каза още в Плевен, председателят на БАН. Като третата опорна точка в работата на регионалните центрове той изтъкна заедно с науката и образованието, и бизнеса.

Проф. д-р Славчо Томов, директор на Научноизследователския институт към Медицинския университет в Плевен, подчерта важността на взаимодействието на висшето училище с БАН чрез Регионалния академичен център. „През изминалите години развихме много дейности – изключително стойностни, с много високо научно съдържание и смисъл“, заяви той. Председателят на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански подчерта, че в следващите години трябва да се наблегне върху работата с бизнеса и индустрията в рамките на меморандума. „Създаването на иновативни центрове води до концентрация на бизнес. Медицината в Плевен ще остане водеща, но около нея можем да създадем потенциал за привличане на фирми от фармацевтичната индустрия, от областта на биотехнологии и нови индустрии, които тепърва се развиват“, каза той. Подписването на меморандума стана и в присъствието на проф. Александър Костов, координатор на регионалните академични центрове на БАН, доц. Теодора Вълова, директор на Регионалния академичен център на БАН в Плевен, заместник-кметът Елина Димитрова и секретарят на Общината Соня Ганева.