Продължете към съдържанието

Доц. д-р Ваня Бойчева: След преяждането по празниците е добре да се направи разтоварващ ден

Добре е българинът да не прекалява с алкохола и мазните меса, за да не се стига до неприятни инциденти

Предстоят едни от най-светлите празници, които българинът почита, а именно – Коледа и Нова година. Българинът обича трапезите, като празничните трапези обичайно са много разнообразни и обилни. За това, как да избегнем хранителните проблеми, но и не само, разговаряме с доц. д-р Ваня Бойчева, специалист по хранене и диететика към ДКЦ „Св.Панталеймон“- Плевен. Доц. д-р Бойчева е и ръководител катедра „Хигиена, медицинска екология, професионални заболявания и медицина на бедствените ситуации“ при МУ-Плевен.

Доц. д-р Ваня Бойчева, специалист по хранене и диететика

По време на предстоящите празници, трапезата ни обикновено е коктейл от разнообразни храни и напитки. Все пак не бива да забравяме, че страната успешно премина през Ковид пандемията и поради заседяването в къщи, повечето хора покачиха телесното си тегло. За това по време на тези  празници трябва да сме по-внимателни, а поздравът, с който винаги се обръщаме „Наздраве“, да запази своя смисъл и след празниците, и да посрещнем Новата година 2023 година  по-здрави.

Вижте видеото:

Не са  малко рисковете, свързани с храненето, пред които сме изправени. Българинът не обича особено да бъде консултиран и поучаван, но е все добре да се придържаме към препоръките за здравословно хранене по време на празниците. За да е балансирано храненето, то трябва да е разнообразно. В приятна компания спокойно може да прекалим с порцията, но нека да напомня, че животинските храни съдържат повече наситени мазнини и трансмастни киселини. Те отиват в кръвта, което ще повиши  общия и лошия холестерол в кръвта, а ако имаме проблеми със съдовете, ще увеличи  риска от натрупването му върху атеросклеротичните плаки и може да се провокират съдови инциденти.

Гледайки финала на Световното първенство по футбол в Катар, се сещам за една аналогия, която лесно може да се запомни. Номерът на фланелката на Меси №10. Това също е и номерът на диетата за сърдечно-съдови заболявания, която се открива лесно в интернет. Тя е пригодена за хора с тези проблеми и лесно ще ги насочи, кои са полезните храни за тях. Съветът ми към всички е да имаме по-голяма ориентация към зеленчуците и плодовете, които трябва да присъстват на трапезата ни, наред със свинското месо. Ако се върнем в годините назад и погледнем старите готварски книги, особено тези на Царската кухня ще намерим потвърждение на гореказаното. В  Царската кухня има интересни и елитарни менюта, които са със свинско месо, но те задължително се гарнират със зелена салата или  картофи. Особено полезни са сладките картофи, в които има съставки  с детоксично действие по отношение на черния дроб. В менютата също е застъпено и киселото зеле, което е източник на витамин С през зимата, както и  на полезни пробиотични бактерии. Населението се насити от прием на антибиотици след пандемията, а винаги с него върви и  таблетка с пробиотик, а естествените пробиотици  ги има в киселото зеле. Свинското, което е приготвено и описано в тази книга може да е със сини сливи, гъби, лук, зрял фасул, домати и др.  Много е интересна е и рецептата на патица с малки лукчета и череши. Въобще в менютата на царската празнична трапеза могат да се открият всички плодове и зеленчуци, които присъстват на българския пазар и традиционно се отглеждат у нас. Десертите на празничната трапеза  е добре да са олекотени с млечна компенента и  плодове. Особено полезни  през зимния сезон са червено оцветените и тъмно оцветените плодове, които  може да се купят  и замразени. Те  богати на антоциани и на други фитонутриенти  като  съдържанието им е в зависимост от цвета.   Фитонутриентите  нямат хранителна стойност, но са с много функционални ползи за здравето. Техният антиоксидантен ефект, например е 300 пъти по-голям спрямо този на витамин С.

Говорейки за здравословното хранене, освен че трябва да е балансирано, по време на Коледа и Нова година, трябва и да се обърне внимание на режима на хранене. Проучванията показват, че по време на празниците се приемат около 1500 калории повече главно за сметка на алкохола, мазните меса, ядките и  сладкарските изделия. При мъжете тези калории идват предимно от алкохола. За това ще напомня, че стандартното питие е 50 мл твърд алкохол,  1 чаша вино, като за предпочитане е да е червено, тъй като е богато на ресвератрол, който е доказан с полезното си действие за сърдечно-съдовата система. Позволено е и кенче бира от 330 или 500 мл. Тези стандартни питиета съдържат около 16 гр. чист етанол, като калориите, които се внасят са от  105 до 150 ккал, най-много са от бирата.  Също е добре да се има в предвид, че от тук идва и т.нар. бирено коремче. За това след злоупотребата с алкохол, един мъж с тегло  70-80 кг  може да качи 1 килограм и повече по време на празниците, прекалявайки с размера на порциите и броя на питиетата.

За да се избегне всичко това е добре да се спазва режим на хранене, т.е. да се храним  редовно, по-малко и начесто. Не е добра идея да сядаме гладни на трапезата, а да сме подложили малко. Алкохолът дехидратира, а това предразполага към съсирване на кръвта, а от там и до съдови инциденти. Не забравяйте да  приемате  повече течности – питейна, минерална вода и фрешове. Трябва да се избягват плодовите сокове и газираните напитки с добавена захар, тъй като захарта също допринася за повишаването на килограмите. Важен момент след неизбежното прекаляване с храната е на следващия ден да си направим детокс . В рамките на ден на 4-5 хранения да приемаме пресни плодове или зеленчуци с чай, като за предпочитане е той да е зелен, тъй като съдържа глутатион, който подпомага изхвърлянето на токсините от черния дроб.  Предпочитан плод по време на празниците  е  кивито или авокадото в пресните салати, тъй като те са известни с детоксикиращия си ефект. Айранът е една от традиционните  напитки, но е добре да е приготвен от мляко с нисък процент масленост, като не бива то да надвишава 2 %.