Продължете към съдържанието

Доц. д-р Петко Стефановски: Благодаря на всички професионалисти по здравни грижи, с които съм имал честта да работя и разчитал безрезервно на преценката им в грижите за пациентите

Днес е особен ден,

12 май Международният ден на сестринството. Празник, възникнал, за да ни напомня за нашите герои по болничните стай, но и повод да напомним на цялото общество за важността и ролята на тази професия.

Със самопожертвование, ангажимент, умора и кураж медицинските сестри по време на едва отминалата Ковид епидемия, станаха герои на нашето време, достойни наследници на Флоранс Найтингел, на чиято рождена дата празнуваме Международния ден на сестринството.

Тя е първата жена, която поставя основите на съвременното сестринство издигайки го до ранг – наука. Силно съм впечатлен от биографията й. През 1850 г. та отива в Дюселдорф, където работи в болница и е впечатлена от качеството и грижите за пациентите в нея. След това работи и като доброволец в Кримската война, където се грижи за ранените. Там Найтингел, получава и името си „Дамата с лампата“, тъй като тя навестява болните през нощта, за да ги види как са. По време на войната Найтингел, успява, чрез подписка да събере голяма сума пари, с които през 1860 г. организира първото в света училище за милосърдни сестри при болница Сейнт Тома в Лондон и написва наръчник „Бележки върху работата на медицинските сестри“, който днес се счита за въведение в професията на сестринството.

Днес е важно да подчертаем, че медицинските сестри играят ключова роля в здравеопазването при определянето на качеството и важността, и наличието на здравни грижи. Също така и за образованието, тъй като те са неоценими кадри в промоцията на здравето, профилактиката на заболяванията, и образоване на населението в здравни теми.

Искам лично да благодаря на всички медицински сестри, с които съм имал честта да работя и съм разчитал безрезервно на тяхната преценка, за грижите на пациентите ни!

Честит празник!

Доц. д-р Петко Стефановски,

Зам.-министър на здравеопазването