Продължете към съдържанието

Днес на 12 май  отбелязваме Световния ден на медицинските сестри

Честит празник колеги!

По повод 12 май, Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Плевен, поздравява всички колеги. Не губете вяра, винаги бъдете себе си и обичайте професията!

Медицинска сестра Надя Димитрова, председател на РК на БАПЗГ-Плевен

„За да останеш и работиш в България, днес е необходим ентусиазъм. Посрещаме празника и провеждаме много обучения по места. Колегите продължават да вярват и искат да работят у нас, но ние сме на критичния минимум. Това го казвам, тъй като имахме инициатива, с която да алармираме за този обществен проблем. Възрастта на съсловието ни е преклонна. Няма кой да работи, а младите учат и заминават в чужбина. Въпреки всичко и за пореден път задавам въпроса, защо?  Няма политик, партия, здравен министър или комисия, която да не е запозната с проблемите ни. Ние като съсловие настояваме да преминем към втора категория труд, защото натовареността ни е огромна. Наскоро в Плевен, едно от поредните обучения, които проведохме бе под надслов „Не на насилието“. От моите 37 години трудов стаж на специалист по здравни грижи, съм разочарована от отношението на управляващите и обществото към нас. Доста от нас вече преминават в други професионални направления. Единственото нещо, което ни държи е вярата, отдадеността и любовта към професията.

По повод празника на колегите пожелавам да не губят вяра, да бъдат себе си, но и да сме заедно и единни. През последната година се опитват да ни разделят и като съсловна организация, но обединение, колкото и тривиално да звучи прави силна едно съсловие, и се надявам всички да го разберем“, каза в обръщение медицинска сестра Надя Димитрова, председател на РК на БАПЗГ.

12-май се чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата).