Продължете към съдържанието

Д-р Вероника Гинчева: Проблемът с акнето засяга хора от всички възрасти, дори и новородените

Важна е правилната грижа за акнето, като и доверието в дерматолога, който се е заел с лечението му

Д-р Вероника Гинчева е специалист по дерматология и венерология към Клиника по кожни и венерически болести при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, както и към Медицински център „Кордис“. С нея разговаряме за акнето, как се повлиява през сезоните, както и кога и на каква възраст е подходящо да се направи посещение при специалист, за да се поддържа кожата.

-Д-р Гинчева, има ли сезонност при кожния проблем -акне? Кога проблемът с него ескалира?

Акнето винаги е актуална тема и проблем. По-скоро проблемът с него е целогодишен, но ако трябва да конкретизираме, то през есента са обострянията от акне. Логичното обяснение за това е, че през слънчевия сезон имаме едно измамно подобрение на акнето заради слънцето. То прави така, че кожата се обновява по-бързо, за това и когато придобием тен на морето кожата се бели. Подобно нещо се случва и с кожата на лицето, която се излющва на микрониво и акнето се чувства по-добре. През есента обаче, кожата става удебелена, като защитна реакция на това  интензивно слънчево облъчване и  ни го връща, тъй като не сме полагали правилната грижа за нея през лятото. И това е причината през есента акнето да се обостря.

-Често пъти младите хора малко преди баловете решават, че трябва да решат проблема с акнето. Колко време е необходимо, за да се повлияе проблема?

–  С настъпването на баловете и други семейни тържества, пациентите ни се сещат за този проблем и искат в рамките на месец той да се реши, но това не е възможно. За това съветвам всички пациенти с акне да погледнат към лечението му, но нека да имат един дългосрочен план, който е в рамките на година. Това е разумен период, в които дерматолог може да обещае на пациента, че ще разреши проблема му. За по-кратки срокове не е възможно това да се случи, а е много важно да бъдем откровени, за да се получи връзката пациент-лекар.

– Д-р Гинчева, в какво се изразява грижата за кожата с акне и откъде тръгва самия проблем?

Много се радвам на родители, които водят при нас децата си, които са 10-12 годишни и сега започват да се сблъскват с проблема акне. То засяга няколко възрасти- подрастващи, тийнейджъри, както и хора от  всяка възраст дори и новородени. Най-актуален и често срещан е проблема при тийнейджърите, които обръщат повече внимание на себе си. Прави ми впечатление, че доста от тях не знаят, коя е правилната грижа за кожата. Ако мога бих дала един  съвет към тях, а той е два или три пъти дневно лицето да се почиства основно-задължително сутрин и вечер. Когато се приберем от плаж, например, може да има едно междинно трето почистване. Не бива обаче на денонощие да има повече от три. Кожата може да се почисти по два начина – с измиващ продукт или мицеларна вода. Всички проучвания показват, че  имат еднакво почистващо действие. Въпрос на личен избор е, с кое измиващо средство пациентът има по-голямо чувство на  комфорт. Тук ще вметна една скоба, тъй като доста пациенти ми отговарят, че почистват кожата само с водата,  което не е правилно, тъй като това не е почистване, а мокрене. Кожата има водно липидна мантия, кото няма как липидната и част да се отстрани само с вода.  След като се почисти лицето с правилния продукт е задължително да се нанесе и хидратиращ птакъв, които е съобразен със спецификите на мазна и акнеична кожа. Често пациенти ми казват, че не нанасят крем, защото кожата им е мазна. Трябва да се прави разлика от мазна и дехидратирана кожа, тъй като мазната кожа също може да е дехидратирана. Както казах кожата има водно липидна мантия и тя има нужда от нея. При мазните и акнеични кожи преобладава липидната съставка, за това пациентите имат усещане за мазна кожа. Когато се отстрани с измивно средство, кожата възприема това, като вид стрес и започва да стимулира мастните жлези да продуцират още повече себум /мастния секрет/, за да се компенсира тази водно липидна мантия. Така се получава един порочен кръг. Много по-лошо е да се измие лицето без да се нанесе хидратация, отколкото, ако не се измие изобщо. До голяма степен, 60% от проблема акне може да бъде решен само ако се спазва правилната грижа. Още нещо, което ще добавя е слънцезащитата, за мазна и акнеична кожа, която е много важна. Пазарът е значително богат с подобни продукти. 50 фактор е добрият фактор при проблемна кожа, а 30 фактор за зимата би бил добър, но ако не сте високо в планината, тъй като там слънчевата радиация е по-усилена. 

–   Все пак, често въпреки правилната грижа за кожата ефект няма. Какво може да се направи?

– И тук подходът е изключително индивидуален. Имаме различни варианти за реакция според вида на акнето и кожата на пациента. Следващата стъпка е да се третира акнето с локални медикаменти, под формата на крем или химичен пилинг. Комедона форма на акне се повлиява добре, има и специален пилинг за възпалителната форма на акне. Това са подпомагащи процедури, които действат добре на акнеична кожа. Също така има и специални медицински изделия, които съдържат веществото изотретионоин, което съществува под формата на крем и хапчета. От прием на медикаменти през устата се нуждаят по-сериозните форми на акне. Специфичното на тази терапия с продуктите, които съдържат веществото задължително трябва да е поне шест месеца. Няма смисъл да се приема за месец -два, за това когато обясним това на пациента, то той трябва да бъде настроен, че терапията му ще продължи по-дълго, за да има смисъл.

– Д-р Гинчева, как се отразява на кожата неправилното нанасяне на грим? Често пъти младите след дискотека изобщо не почистват кожата, а заспиват с нанесения макиаж.

– Голяма грешка е това. Както казах по-горе лицето трябва да се почиства два пъти през деня. Единият задължително трябва да е преди сънят, за да може кожата да е чиста и да се възстановява. От години козметичните продукти са доста добре съобразени, тъй като едно време имаше такива, които запушваха порите и бяха неподходящи за млади хора. От тази гледна точка може да сме една идея по-спокойни. Има богат избор, а пациентите избират най-подходящите за тях. Груба грешка е да се ляга с грим. Младите дами не го оценяват, като голям проблем, но след 30-35 годишна възраст, този маниер на не обгрижване на кожата се връща „тъпкано“. Кожата ни помни всичко и е злопаметна. От друга страна ,ако полагаме нужните грижи за нея, в дългосрочен план тя ще ни се отблагодари със свеж и младежки вид.