Продължете към съдържанието

Д-р Ванина Найденова: С увеличаване на телесното тегло нараства и рискът от развитие на захарен диабет

Понякога промяната на диетата може да е достатъчна за справяне с болестта

Д-р Ванина Найденова е специализант по Ендокринология и болести на обмяната. Завършила е Медицински университет Плевен през 2021г. От ноември 2021г. работи във Вътрешно отделение на МБАЛ Св. ПанталеймонПлевен. Член е на Български Лекарски съюз и Българско дружество по ендокринология. С нея разговаряме по темата за захарния диабет.

Д-р Найденова, какви са видовете диабет и при кого се срещат?

-Класификацията на захарния диабет се основава предимно на етиологията на заболяването. Различават се следните типове диабет:

-Захарен диабет тип 1, който е автоимунно заболяване и се наблюдава предимно при млади хора и деца. По-рано се определяше като „младежки диабет“, но това понятие отпадна, тъй като се установи, че заболяването може да се изяви във всяка възраст.

-Захарен диабет тип 2, пък се наблюдава предимно в зрялата и напреднала възраст, означаван е предимно като „старчески диабет“, но това понятие също отпада, тъй като се установява, че може да се наблюдава във всяка възраст, включително и при деца, като водещата причина е наднорменото тегло и  затлъстяването,както и нездравословното хранене и заседналия начин на живот. С увеличаване на телесното тегло нараства и рискът от развитие на Захарен диабет! Наблюдавано е, че увеличаването на теглото в млада възраст е свързано с по-висок риск и по-ранна изява на Захарен диабет тип 2 в сравнение с нарастване на теглото на възраст между 40 и 55 години.

– Гестационен захарен диабет, който се появява по време на бременност, но може да изчезне след раждането.

Захарният диабет може да се развие още при заболявания на панкреаса, други ендокринни заболявания, влияния на лекарства и химични съединения, инфекции, генетични дефекти и синдроми.

Задължително ли е пациенти с тип 1 диабет да е на инсулин, а тип 2 диабет да приема само медикаменти?

-Тип 1 е резултат от деструкция на бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. За това лечението е заместително с инсулин.

При тип 2 се наблюдава инсулинова резистентност и прогресивно намаляване на производството на инсулин. Заместителното лечение може да се наложи на по-късен етап, при вторично изчерпани инсулинови резерви. Първата крачка при тип 2 диабет, е диетата и физическа активност. Диабетиците от тип 2 обикновено са с наднормено тегло. Нормализирането на теглото е най-важната терапевтична мярка. Ако споменатите мерки не са достатъчни, се преминава към лечение с орални антидиабетни средства.

Как се доказва, че човек страда от захарен диабет?

-За да се установи дали имате захарен диабет е необходимо да се изследва нивото на кръвната захар. Това може да стане сутрин на гладно – захарен диабет е налице при ниво на глюкозата в кръвта над 7.0 ммол/л. Захарен диабет е налице и при установяване на ниво на случайна плазмена глюкоза (т.е. по всяко време на деня, без значение колко време след прием на храна) над 11.1 ммол/л. Трето – плазмена глюкоза на 2-я час от орален глюкозотолерансен тест (ОГТТ – известен като тест с обременяване с глюкоза), проведен съобразно изискванията на СЗО със 75 g глюкоза – над  11.1 mmol/l. И последно – резултат за гликиран хемоглобин (HbA1c) над 6,5%. Резултат над посочените стойности изисква повторение, освен в случаите, когато има налице класически клинични симптоми на хипергликемия(повишено отделяне на урина, увеличен прием на течности, необяснима загуба на тегло).

 Хранителният режим важен ли е за добрия конторл на заболяването?

-Здравословното хранене е основна част от управлението на диабета. В някои случаи промяната на диетата ви може да е достатъчна за справяне с болестта. Важно е хранителният режим да е с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини. Необходимо е да бъдат ограничени животинските продукти, рафинираните въглехидрати и сладкото. Замяна на наситените мазнини (напр. сметана, сирене, кашкавал, масло) с ненаситени (напр. авокадо, ядки, слънчогледово или други растителни масла),Полезен е приемът на храни с нисък гликемичен индекс-варива,овесени ядки (гликемичният индекс е мярка за това колко бързо храната причинява покачване на кръвната захар).  Погрешно е схващането, че човек със захарен диабет трябва да спазва някакъв много строг хранителен режим. Точно обратното, менюто не се различава от това, което би трябвало да има всеки човек, независимо дали има или не захарен диабет. Ограниченията, които се налагат, също са общовалидни – храните и напитките, съдържащи захар, не са полезни за никой, а при хората със захарен диабет водят до много рязко и голямо повишение на кръвната захар.

-Кажете ни какво представлява състоянието Инсулинова резистентност/ИРИ/? Вярно ли е, че ИРИ и първата стъпка към диабета,ако не се лекува и контролира?

-Инсулинът е хормон, произвеждан от Бета-клетките на панкреаса. Една от основните му функции е да регулира доставянето на глюкоза в клетките, като така ги снабдява с енергия. Той е основният хормон,който понижава нивото на кръвната захар. Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят своята чувствителност към инсулина,поради което глюкозата не може да навлезе в клетката. За да компенсира тази резистентност, панкреасът произвежда повече инсулин. Така в компенсаторната фаза на инсулиновата резистентност се осигурява поддържане на нормални нива на глюкозата в кръвта, но за сметка на значимо повишено ниво на инсулин в кръвта, т.е. хиперинсулинемия. Ако тази компенсаторна инсулинова секреция се окаже недостатъчна, може да се стигне до повишаване на нивото на кръвната захар и изява на предиабет или захарен диабет. Инсулиновата резистентност е първият дефект,който предшества с години появата на захарен диабет. Едва когато се появи и дефект в инсулиновата секреция,обаче,се изявява и самото заболяване. При липса на нарушение в бета-клетъчната функция,индивидите компенсират инсулиновата резистентност със съответно повишена инсулинова секреция. Поради това много хора с инсулинова резистентност може никога да не развият захарен диабет тип 2.

Затлъстяването, особено в областта на корема, е един от най-значимите фактори както за развитието на инсулинова резистентност, така и за диабет тип 2. При жените е рисково увеличаване на обиколката на талията над 80 сантиметра, а при мъжете за рисково се смята натрупването на мазнини около талията и получаване на обиколка над 94 сантиметра. Най-добрите предиктори за наличие на инсулинова резистентност са телесното тегло, оценено чрез индекс на телесна маса (ИТМ), обиколката на талия, нивото на триглицеридите.

Добрата новина е, че инсулинова резистентност, предиабет и диабет тип 2, са обратими когато са установени навреме. Едно от най-важните правила за справяне с инсулиновата резистентност е поддържане на оптимално тегло и оптимален процент мазнини. По здравословен начин, това се постига с правилен хранителен режим и редовна физическа активност. Редукция дори от 7% от общото тегло може значително да намали риска от развитие на диабет.