Продължете към съдържанието

Д-р Теодора Пецова: В жегите пациентите със сърдечносъдови заболявания е добре да посетят кардиолог, който да редуцира терапията им, ако е необходимо

В горещините кръвното налягане се понижава и често пациентите изпитват общо неразположение, сънливост, отпадналост

Д-р Теодора Пецова е специалист по кардиология в ДКЦ „Св.Панталеймон “ в Плевен. Завършила е медицина в МУ- Плевен, а от 2019 г. има специалност по кардиология. С нея разговаряме за лятото и как горещините се отразяват на пациентите със сърдечносъдови заболявания, но и на здравите хора.

„Много е важно пациентите със сърдечносъдови заболявания да обръщат внимание на здравето си и през летните месеци, тъй като те са чувствителни към високите температури“, казва д-р Теодора Пецова. И в летните дни се иска повишено внимание от страна на хората, които страдат от исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, ритъмно-проводна патология, сърдечна недостатъчност. Високите температури придружени с физически натоварвания водят до увеличено потоотделяне и дехидратация, която нарушава електролитния баланс в организма и увеличено отделяне на микроелементи като калий, натрий , хлор, магнезий. Много сензитивни са пациентите, които употребяват диуретична терапия, тъй като когато се наруши електролитния баланс нараства риска от ритъмно-проводна патология, в частност предсърдно мъждеене, което е и най- често срещаната ритъмна патология в световен мащаб, обяснява д-р Пецова.

И допълва, че в летните дни е удачно пациентите, които са на диуретична терапия да избягват високите температури, да са в къщи, на сянка и на проветриво място.

Добре е в часовете от 11 до 16 ч. те да са за закрито

Ако са навън, е добре да са леко облечени, със светли и свободни дрехи от естествени материи, казва кардиологът от ДЦК „Св.Панталеймон-Плевен“. И пояснява, че тези пациенти трябва да избягват физическите натоварвания в най-горещите часове на деня, да приемат повече течности и да консумират леки храни. В случай на ниски стойности на артериалното налягане, терапията им за артериална хипертония трябва да бъде редуцирана, но от кардиолог, който да прецени дали ще се намали дозовия режим или ще бъде изключен даден клас медикаменти, който не е подходящ за пациента в летните горещини. „Препоръчвам прием на магнезий, консумацията на плодове и зеленчуци, които са богати на калий и други микроелементи. Увеличеното потоотделяне в съчетание с диуретична терапия, водят до повишен риск от ниски стойности на кръвното налягане включително синкопи и ритъмно – проводни нарушения, казва д-р Пецова. Също така друг клас медикаменти, които се използват за лечение на артериална хипертония, каквито са калциевите антагонисти, ползвани в горещите летни месеци, увеличават честотата на своите нежелани странични ефекти. Те се изразяват в отоци по краката. За това пациентите, които ползват такъв клас медикамент и забележат отоци по краката, то незабавно трябва да се консултират с кардиолог, за са се ревизира терапията им. Характерно за сърдечно-съдовите болни в горещините е спадането на кръвното налягане. Те започват да изпитват общо неразположение, сънливост, замаяност, за това отново трябва да потърсят кардиолог, допълва д-р Пецова.

Не на последно място в тази група са и исхемично болните пациенти, тези с реализирани инфаркти, с мозъчни инсулти, с белодробен тромбемболизъм, поясни специалистът. Увеличеното изпотяване води до увеличение на вискозитета на кръвта, която става по-тромбогенна, което предразполага към нови исхемични инциденти. Тук отново е важна хидратацията и приемът на достатъчно течности, както и да не се стои на вън, и да не се извършва тежка физическа работа на открито и горещо.

„Съветът ми към възрастните хора, които смятам, че при Ковид пандемията свикнаха с едни обособени часове за пазаруване, да не ги нарушават и сега в горещините. Нека не излизат на пазар след 11ч., да са леко облечени, да имат вода в себе си, а ако пият медикаменти за кръвно и нещо не е както трябва да потърсят кардиолог. Както говорихме преди време, сега през лятото в горещините кръвоносните съдове се разширяват, за разлика от студеното време, когато те се свиват. Кръвното налягане се понижава през топлите дни. Пациентите, които лекуват хипертония и усетят, че са сънливи или отпаднали, да потърсят кардиолог, за да им се редуцира терапията“, поясни кардиологът.  И допълни, че хората, които не приемат медикаменти за хипертония, пък ако усетят същите  симптоми – нека приемат повече течности, както и да консумират по-лека храна, и да наблегнат на плодовете и зеленчуците. Също така в жегите алкохола трябва да се избягва, защото той води до допълнителна дехидратация на организма, каза в заключение кардиологът д-р Теодора Пецова.