Продължете към съдържанието

Д-р Светослав Тодоров: Дисковата херния може да се лекува консервативно и оперативно, но всичко зависи от нивото на засягане и тежестта на ситуацията

След оперативна намеса 37-годишна преминала през интервенция от дискова херния е изправена на крака още първия ден след нея  

Дисковата херния представлява заболяване, свързано с дегенеративни или травматични увреждания на междупрешленните дискове, които са т.нар. “амортисьори“, между телата на прешлените, които изграждат гръбначния ни стълб. Тя възниква тогава, когато част от външния фиброзен пръстен на междупрешленния диск се “разкъса” и това позволява на меката централна част на диска да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притиска структурите, които се намират в него. Разговаряме по темата с д-р Светослав Тодоров, който е специалист по неврохирургия в УМБАЛ – Бургас, и зам.-директор на лечебното заведение в морския град.

-Д-р Тодоров, кои са симптомите, които могат да ни наведат на мисълта, че страдаме от дисковата херния?

– Сред тях са локална болка, която е според нивото на засягане. Тя е разпространяваща се в сетивната зона на съответното нервното коренче. Налице са и промени в чувствителността, възможна е и моторна слабост,  както и тазово-резервоарни смущения, а именно (проблеми с уринирането и дефекацията).

Как се поставя диагнозата дискова херния?

– Това се случва чрез методите на  образните изследвания. Те могат да са Компютърно-томографско изследване (скенер) или Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

– Д-р Тодоров, какво е лечението на заболяването?

– То може да е консервативно. Тук пациентът трябва да е в покой,  да има правилен двигателен и хранителен режим,  да приема обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти, както и да се провеждат физиотерапевтични процедури. Но може да се стигне и до оперативно лечение, като то зависи основно от стадия и тежестта на заболяването. Продължаващият болков синдром след консервативно лечение или появата на неврологичен дефицит налага обсъждането на оперативно лечение с пациентът.

– Какви са показанията за него?

– Те често биват спешни или планови. Изразената мускулна слабост, тежък, продължителен болков синдром и тазово- резервоарните смущения са индикации за преминаване към спешна операция.

Ще дам пример с клиничен случай:

Наша пациентка на 37 годишна възраст, постъпваща в Отделенито по Неврохирургия за оперативно лечение след  диагностицирана чрез ЯМР дискова херния на ниво Л 4 – Л 5, в ляво със следните оплаквания. От около месец е със силни болки в кръста, с разпространение към ляв крак, придружени с “изтръпване “, които са нарушили походката й до невъзможснот за самостоятелно придвижване, и извършване на дейности от ежедневния живот. Лекарският екип взе решение за оперативна интервенция, която се извърши под обща анестезия и рентгенов контрол, състояща се във фораминотомия L4/5 в ляво под оптично увеличение, с микродискектомия и либерализация и декомпресия на съответните нервни структури. Вертикализацията и раздвижването на 37-годишната, се осъществиха още на първия следоперативен ден, а на третия пацинетката е дехоспитализирана без болков синдром и с клинично подобрение.