Продължете към съдържанието

Д-р Иван Тихомиров: Един от всеки пет мъже страда от сънна апнея, а затлъстяването и тютюнопушенето я провокират

В МБАЛ и ДКЦ „Св. Панталеймон-Плевен“ разполагат с апарат, които изследва съня и дишането на пациента, като така се разбира страда ли той от заболяването

Д-р Иван Тихомиров е специалист по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ и ДКЦ „Св.Панталеймон“ в Плевен. С него разговаряме по темата за сънната апнея. От скоро в лечебното  заведение разполагат с апарат, с който има възможност да се изследват пациентите страдат ли от заболяването сънна апнея.

-Д-р Тихомиров, какво представлява апарата, с който вече разполагате?

– Той е малка машина, която е преносима, за да може пациентите ни да я прилагат и в домашни условия. Апаратът, с които разполагаме е за изследване на съня. Той се дава на пациента, за да пренощува с него, а ние събираме данни, колко пъти в нощта е хъркал, спрял е да диша и се е събуждал. По този начин определяме степента на сънната апнея, ако я има. Това се прави по един индекс-апнея хипопнея индекс. При повишаването му става ясно, каква е степента на сънната апнея. С апарата, с които разполагаме диагностицираме сънната апнея и насочваме пациента за лечение. То се осъществява с друг вид апарат, който се предоставя от специализирана фирма. Този апарат се дава на пациента, а ние предоставяме данните от изследването, за да се види, кой е най-подходящ за конкретния пациент. Тук се взема под внимание възрастта на човека, теглото, ръста му, но и колко е тежко състоянието- сънна апнея.

– Какво провокира развитието на заболяването, д-р Тихомиров?

– Нека първо кажем, че през годините започва да расте броят на болните страдащи от заболяването сънна апнея. Факторите за него са няколко, сред които е затлъстяването, заседналият начин на живот и тютюнопушенето. Мъжете страдат доста по-често от жените. По данни един от всеки пети мъж страда от него, а при жените една от десет боледува. Сънната апнея се среща по-често и с увеличаване на годините, но това също се дължи на допълнителните заболявания, които се появата с възрастта.  Факт е, че и все по-млади хора под 50 години се борят със затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, така че и те са предразположени към развитие на сънна апнея.

– Какви са първите симптоми, които могат да ни наведат на мисълта, че страдаме от сънна апнея?

– Много често пациентите са подтиквани да потърсят помощ от нас пулмолозите от жените си, тъй като нощем хъркат постоянно и силно. Проблемът е, че често при самото хъркане пациента спира да диша за кратък период от време, след което следва силно изхъркване. Това е един от ранните симптоми. След това хората започват да се оплакват от дневна сънливост, че са изморени, започват да се повишава телесното им тегло. Сред симптомите са и честите нощни изпотявания, от които те се будят. Основно първите признаци на сънната апнея, които насочват пациента към нас са хъркането и спирането на дишането, което се чува от човекът, който спи до тях или в съседно помещение.

-Има ли разновидности на сънната апнея?

– Да. Тя е два основни вида. Централна сънна апнея и обструктивна сънна апнея. Обструктивната сънна апнея е по-често срещана, като при нея имаме релаксация на мускулите, които се затварят и така не може да достигне кислород до белите дробове и тъканите. При централната сънна апнея-механизма е друг, като се блокира центъра на дишането от мозъка. Не се излъчват сигнали към белите дробове и дихателната мускулатура за вдишване на въздух. При обструктината сънна апнея, често в определен период на време, когато след дългото хъркане спре дишането в рамките на 20-30 секунди, сатурацията спада. Това води отново към центъра на дишането и се стига до микросъбуждане. Пациентите дори и не разбират за него, но това микросъбуждане отново нарушава целостта на съня и мозъкът, но и пациентът не може да си почине достатъчно.

-Опасно ли е това състояние?

-Доста често то се подценява, но е подмолно, защото се развива в дълъг период от време. В началото симптомите на сънната апнея не са толкова обезпокоителни за пациента, поне в началната форма. Заболяването може да влоши метаболизма на човек и цялостният му ритъм на живот. От тук пък се провокира развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно, метаболитен синдром-хората започват да пълнеят без причина, но и са хронично изморени. Състоянието е особено опасно, когато пациентите и шофират. Има случаи, когато пациенти заспиват докато карат автомобил, тъй като то е монотонно. Заболяването не е безопасно и не е свързано само с едно хъркане, както си мислят повече пациенти. Мъжете доста обичат да резистират, че имат заболяване, което трябва да лекуват.

– Какво бихте посъветвали пациентите, които страдат от заболяването?

– Още при първите симптоми- дневна сънливост, лесна умора, да се будят уморени да ни потърсят. Изследването е напълно безвредно и безболезнено. От пациента не се изисква нищо, но е добре се знае, каква е ситуацията, за да се проведе адекватно лечение. Сънната апнея се лекува. Не е добре да се стига до крайности.