Продължете към съдържанието

Д-р Христина Георгиева: Инфекциите на пикочните пътища са на второ място по честота след тези на дихателната система

Задължително е да се търси лекар и да не се прибягва до самолечение, защото има опасност заболяването да хронифицира

Д-р Христина Георгиева, е завършила МУ-Плевен и в момента е специализант по нефрология в „МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен“. С нея разговаряме за уроинфекциите, които са често срещани при пациентите в амбулаторната практика.

Д-р Христина Георгиева, специализант по нефрология в „МБАЛ Св.Панталейймон-Плевен“

Уроинфекциите са на второ място по честота след инфекциите на дихателната система, казва д-р Георгиева. По-често срещани са при жените, поради някои анатомични особености като по-късата уретра и близостта й до влагалището и анална област. Засегната е най-вече полово-активната възраст между 18 и 50 години. При мъжете уроинфекциите също се срещат, но обикновено във възрастта над 50 г., поради задържане на урина във връзка с често срещаната увеличена простатна жлеза.

Симптоми и предразполагащи фактори

Уроинфекциите се разделят на инфекции на долните пикочни пътища – цистит и уретрит – и на горните пикочни пътища – пиелонефрит.

Сред симптомите им са често уриниране, придружено от парене, болка и дискомфорт. Урината става тъмна, мътна и с неприятен мирис. Когато се засегне и бъбрека обикновено има болка в поясната област, фебрилитет и обща отпадналост.

Предразполагащите фактори за развитие на уроинфекции са локални и общи. Локалните могат да бъдат вродени аномалии на отделителната система- бъбречна поликистоза, птозиран бъбрек или дистопия /бъбрекът не е на мястото, на което обикновено се намира/. Друга предпоставка е наличието на бъбречна калкулоза, в следствие на която може да се доведе до обструкция и задържане на урина. Важни са и общите предразполагащи фактори, сред които са дехидратацията, метаболитни заболявания, вроден или придобит имунен дефицит. При пациентите със захарен диабет често се наблюдават уроинфекции, от една страна поради понижения общ имунитет, а от друга поради глюкозата, която се отделя с урината, тъй като тя създава много добра хранителна среда за бактериите. Бременността също е сред рисковите фактори, тъй като бременната матка притиска пикочните пътища, води до уростаза, в резултат на което е възможно развитие на инфекция.  

Как да се предпазим и профилактираме

Изключително важни са добрата хигиена, приемът на имуностимулатори и пробиотици, както и някои билкови комбинации. Червената боровинка например е с доказан ефект срещу уроинфекциите. Ако пациентите не се лекуват има опасност от рецидивиране на заболяването /наличие на повече от 3 епизода на клинично проявена уроинфекция годишно/, а може да се стигне и до неговото хронифициране. Задължително е когато се появят оплаквания да се потърси лекарска помощ, а не да се прибягва до самолечение, казва д-р Георгиева. Много често когато веднъж е изписван даден антибиотик, пациентите решават да приемат същия медикамент, но това не е редно. Антибиотично лечение се започва след като се направят необходимите изследвания на обикновена и стерилна урина. Така спрямо проведената антибиограма може да се назначи ефективно лечение на уроинфекцията. Неправилната терапия води до антибиотична резистентност и след години за тези пациенти трудно ще се намери лечение.

Важно е да се знае, че прогнозата на уроинфекциите е добра при навременна диагноза, отстраняване на предразполагащите фактори, системно проследяване на болните и своевременно лечение.