Продължете към съдържанието

Д-р Борис Динков: С всяка изминала година се повишава броя на страдащите от затлъстяване, не само у нас и в Европа, но и световен мащаб. Затлъстяването е хронично заболяване и придобива пандемичен характер

Важно е, да не се прибягва без лекарско предписание до станалите „модерни“ медикаменти за отслабване, тъй като те може да са опасни за здравето ни

Д-р Борис Динков, е сред завършилите медицина в МУ-Плевен, с пълно отличие и е носител на приза „Златен Хипократ“. Той e специализант по ендокринология и болести на обмяната към Клиника по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен, асистент по фармакология в МУ-Плевен, член на Българското дружество по ендокринология и Българското дружество по фармакология, клинична фармакология и терапия. С разговаряме, дни след Европейския ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва на 19 май. Темата е за медикаментозното отслабване, кога то е препоръчително и защо все пак хората без консултация със специалист прибягват до такъв тип отслабване, както и как може това да навреди трайно на организма ни.

Д-р Динков, през последните години благодарение на нецелесъобразното бързо хранене, както и полуфабрикатите, които масово консумираме се бележи бум на затлъстяването. Факт е, че все повече деца страдат от това, как според вас може да не се стига до наднормено тегло? 

-Тенденцията е с всяка следваща година да се повишава броя на страдащите от затлъстяване, не само в България и Европа, но и навсякъде по света. Затлъстяването е хронично заболяване с пандемичен характер, породено от генетична предразположеност и неблагоприятни фактори на околната среда, лоши социално-битови условия, прехранване с високоенергийни храни и напитки, богати на прости въглехидрати, наситени и транс-мазнини. За да не се стига до наднормено тегло и затлъстяване, е нужно правилно разнообразно диетично хранене, което да е пълноценно за организма, както и всекидневна физическа активност, като нейната интензивност следва да бъде съобразена с възрастта и общото състояние на всеки човек.

-Трябва ли още в ранна детска възраст да се изгради навик у децата да се хранят здравословно и настоящите поколения може ли да се каже, че са „изпуснати“ и ще е трудно да се превъзпитат?

-Много е важно още в детска възраст да бъде заложена устойчива здравна култура. Здравното възпитание трябва да започва още от най-ранна детска възраст, но никога не е късно хората да променят начина си на живот. Много е важна семейната среда, която да подкрепя желанието към промяна и корекция на допусканите в миналото диетични грешки.

-Често в стремежа да се постигне перфектно тяло – много звезди, а по техният пример и обикновени хора прибягват до инжектиране на медикамент, чрез който телесните мазнини изчезват. Това без лекарско предписание ще навреди ли на организмът им?

-Този медикамент не изгарят мазнините, а повлияват центъра на апетита в мозъка, както и перисталтиката на стомаха и червата, от което хората приемат по-малко храна и калории, респективно. Медикаментите трябва да бъдат изписвани само от лекари, специализирани в тази област, който могат да оценят потенциалните ползи и рисковете от лечението. Медикаментите не са с магически ефекти, имат нежелани реакции, които при някои хора могат да бъдат животозастрашаващи при неадекватно висока доза и неправилна лечебна схема. Не трябва да се забравя, че лечението трябва да бъде комбинирано с диетичен хранителен режим и повишена физическа активност.

-Как точно действат тези инжекции? В другите европейски страни те свободно достъпни ли са?

-Така популярните медикаменти са разработени да стимулират рецепторите за глюкагоно-подобен пептид-1, хормон, който се отделя от специални ентероендокринни L клетки в тънкото черво. Отделянето на естествения чревен хормон става при консумация на храна. Този хормон стимулира отделянето на инсулин и намалява отделянето на глюкагон от панкреаса, повишава чувството за ситост, забавя изпразването на стомаха.  Този клас лекарства са с множество благоприятни ефекти при лечението на захарен диабет тип 2, особено с водещи усложнения като атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване и наднормено тегло. В последствие, след доказаните ползи по отношение на редукцията на телесното тегло с тези медикаменти са проведени клинични проучвания, които доказват, че прилагани в по-висока доза и по определена схема, те биха могли да бъдат използвани за лечение на затлъстяване.

Държа да отбележа, че има специални лекарствени продукти, които съдържат същото активно вещество, но дозите, които се прилагат за лечение на затлъстяване са различни от тези, прилагани за лечение на пациенти със захарен диабет тип 2. В САЩ и Европа тези лекарства са достъпни само с рецепта и са по лекарско предписание, но за съжаление голямото им търсене създава предпоставки за продажби на „черно“ на много по високи цени.

-Знаем и постоянно се тръби по медиите, че често заради липсата на този вид инжекции доста пациенти с диабет остават без терапия, която за тях е животоспасяваща? Как може да се променят нещата според вас?

Именно заради множеството ползи за пациентите със захарен диабет тип 2, при лечението с тези медикаменти, те трябва да бъдат на първо място налични и достъпни за тях. Необходим е стриктен контрол върху отпускането на лекарства от аптеките. Не трябва тези скъпоструващи лекарства да се продават без рецепта. Това важи за всички лекарства, отпускани по лекарско предписание.

-На финала, какво бихте пожелали на читателите ни? Има ли правила за целесъобразно хранене, които да се спазват, за да не се стига до затлъстяване?

-Пожелавам на всички читатели да бъдат здрави, да провеждат редовно годишни профилактични прегледи, да наблюдават здравословното си състояние, дори и да се чувстват добре, да се хранят оптимално и здравословно и да спазват режим на редовна физическа активност. Също и да не се притесняват от посещенията при лекар, защото именно ние сме хората, които имат за основна цел грижа, подобряване и опазване на тяхното здраве.